Het ligt niet aan de vrouwen

Volgens Nederlandse mediamagnaat John de Mol zouden vrouwen die zich seksueel geïntimideerd voelen eerder aan de bel moeten trekken. Dat zei hij in het YouTube-programma BOOS. De dag erna volgde een paginagrote advertentie in een aantal kranten namens alle vrouwen die werken voor zijn bedrijf Talpa met de tekst: “Beste John, het ligt niet aan de vrouwen.” En dat is gewoon waar.

Bron: Adformatie.nl

Erg genoeg kun je het meneer De Mol niet eens helemaal kwalijk nemen dat hij vindt dat de vrouwen zich moeten wapenen in plaats van dat de mannen zichzelf eindelijk eens een keertje achter de oren zouden moeten krabben en hun poten thuis zouden moeten houden. Ja, dat zeg ik echt.

Niet dat het goed is dat het de algemene consensus is dat vrouwen eerder hun mond open zouden moeten doen als ze het gevoel hebben tegen hun zin seksueel te worden benaderd of zelfs betast. Natuurlijk niet. Maar het zit zo verschrikkelijk diep in onze maatschappij ingebakken dat mannen zich aan vrouwen kunnen en mogen vergrijpen zonder noemenswaardige gevolgen dat mannen (en ook veel vrouwen) zijn gaan denken, zelfs geloven, dat je als slachtoffer iets moet doen in plaats van dat de daders moeten worden aangepakt. Dat heeft een aantal oorzaken. Ik haal er twee aan.

Vrouwen worden vaak nog steeds niet voor vol aangezien

De eerste is dat vrouwen in onze maatschappij tot niet heel lang geleden werden gezien als tweederangsburgers. Voorbeeld: toen in 1849 rechtstreekse verkiezingen werden ingevoerd, waren alleen mannen die belasting betaalden kiesgerechtigd. Pas in 1920 mochten ook vrouwen naar de stembus.

Vrouwen worden nog steeds niet competent geacht grote bedrijven of politieke partijen te leiden. Doen ze dat wel, dan zijn het kenaus of manwijven, of, daar komt ie, dan hebben ze zich naar de top geneukt. Vrouwen kunnen, volgens de over het algemeen geldende opinie, niks bereiken met hun verstandelijke vermogens; de enige manier waarop vrouwen hogerop kunnen komen, zegt men nog steeds, is door sexy te zijn, fijn te kunnen pijpen en toegeeflijk te zijn als een man daartoe verzoekt.

Ja, ga je gang, vertel me maar dat ik het bij het verkeerde einde heb. Maar weet dit: ik heb zelf ook jarenlang een baas gehad die me met regelmaat bij zich riep om vooral in mijn decolleté te kunnen kijken, me te voorzien van allerlei vunzige complimentjes en toenadering te zoeken in seksuele zin. Ik werkte 2 jaar bij die tent en al die tijd bood hij me andere of betere functies aan in ruil voor seks. (Als je het wilt weten: nee, dat is nooit gebeurd. Maar ook: ik heb nooit gemeld dat meneer over de schreef ging, en dat gebeurde vrijwel altijd als ik alleen met hem was. Hij heeft me onder andere meermaals in mijn billen geknepen, zijn gezicht tussen mijn borsten geduwd en geprobeerd zijn tong in mijn mond te wurmen. Uiteindelijk nam ik zelf ontslag.)

Het is normaler je te moeten verdedigen dan om gewoon gerespecteerd te worden

De tweede is dat wij met z’n allen zijn gaan vinden dat mensen zichzelf moeten verdedigen in plaats van dat we het als normaal gedrag zien dat niemand rottigheid uithaalt. We vinden dat je je huis maar heel goed moet beveiligen als je niet wilt dat iemand je waardevolle spullen komt stelen. En dat je gewoon maar heel voorzichtig moet zijn online als je niet wilt dat bedrijven als Meta en Microsoft met je gegevens aan de haal gaan. En dus ook dat je als vrouw maar geen kort rokje of hoge hakken aan moet trekken als je niet lastig wilt worden gevallen, en dat je zelf aan de bel moet trekken als iemand zich aan je vergrijpt.

Het komt nooit meer bij ons op dat het absurd is dat mensen de spullen van anderen jatten als ze er de kans voor krijgen, of dat het schandalig is dat grote mediabedrijven elke kans aangrijpen mensen commercieel uit te buiten. Of dat het belachelijk is dat veel mannen hun lul niet in hun broek kunnen houden als ze een vrouw zien.

Niet hetzelfde, wel gelijk

Met andere woorden: ja, John de Mol, inderdaad, het ligt niet aan de vrouwen. Maar ook, rest van de samenleving: we zullen samen een verandering door moeten. We moeten er samen voor zorgen dat mannen zich niet meer verheven voelen boven vrouwen en dat vrouwen evenveel verstandelijke, intellectuele en leidinggevende vermogens worden toegedicht als mannen.

Vrouwen en mannen zijn niet hetzelfde, maar wel gelijk. Het is belangrijk dat we dat laatste eindelijk eer aan gaan doen. Mannen, en vooral mannen met een machtspositie: breng eindelijk eens het broodnodige respect op voor vrouwen. Het respect om je klauwen thuis te houden. Het respect om vrouwen voor vol aan te zien.

Probeer anders dit eens: de volgende keer dat jij, man, iets oneerbaars wilt doen bij een vrouw, bedenk dan eens hoe jij het zou vinden als een andere man hetzelfde bij jou deed. Dickpic sturen? Billen aanraken? Zeggen dat ze een mond heeft die vast lekker kan pijpen, of zaadvragende ogen? Stel je voor dat een man dat gedrag aan jou laat zien. En als je nu denkt “natuurlijk ben ik daar niet van gediend, ik ben geen homo”, dan moet je jezelf ook nog even de vraag stellen of je echt wel zo respectvol bent naar homoseksuele mannen als je altijd zegt te zijn. Want over die issue hebben we het nog niet eens gehad.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Inspiratie, Lief dagboek, Media, Nieuws, Persoonlijk, Psychologie, Random writings, Schrijfsels en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Het ligt niet aan de vrouwen

 1. Happy Hulk zegt:

  Nee, het ligt niet aan vrouwen.

  Het ligt aan de begeerte!

  Zo had ik ooit een psychische hulpverleenster, die mij probeerde te helpen in mijn diepe ellende van mijn bipolaire stoornis.

  Ik vroeg haar of ze ook pillen hadden tegen de 30 a 40 erecties die ik elke nacht kreeg als ik manisch was?

  Bij de volgende visite kwam zij sensueel op mij aflopen en wilde zich zogenaamd struikelend in mijn armen werpen. Ik deed een stap opzij en ben dat kantoor uitgevlucht.

  Buitengekomen ben ik op mijn fiets gestapt en naar het strand gereden. Daar liep ik de zee in, want ik kon met dit verhaal niet thuiskomen bij mijn vrouw en 7 kinderen. Ik kan niet zwemmen maar de sterke branding wierp mij terug op het strand.

  Ben terug op mijn fiets gestapt, mijn kleding laten drogen op een bankje in de duinen en kwam huilend thuis.

  Nee, het ligt niet aan de vrouwen!!!

 2. Beaunino zegt:

  Misschien moet iedere man die een ander wil aanraken of weet ik veel wat wil doen zich vooraf gewoon even afvragen of hij / zij hetzelfde zou doen als het zijn / haar moeder was geweest die voor hem stond…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s