Minimumloon

In een column in Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag schreef Julien Althuisius over dat sommige mensen heel hard roepen dat het best makkelijk is om zo rond je 35e al te gaan rentenieren. Het ging om een beweging die zichzelf Fire noemt, wat staat voor Financial Independence, Retire Early. Het punt van die beweging: als je zuinig aan doet, kun je supervroeg stoppen met werken. Hoera! Waanzinnig!

Je voelt hem al: Julien en ik worden opstandig van dergelijke beweringen. Want zuinig aan doen en dan lekker centjes overhouden om voor je 40e te gaan rentenieren is echt voor zo goed als niemand weggelegd. Als je, zoals een voorbeeld dat Althuisius in zijn column aanhaalt, twee keer modaal verdient maar toch constant rood staat, dan is er inderdaad veel, wat zeg ik, héél veel winst te behalen. Dan moet je gewoon minder uit eten, niet elke dag meer nieuwe dingen kopen voor je huis, wat minder borrelen, wat abonnementen opzeggen van bladen die je toch nooit inkijkt en geen cocaïne meer laten bezorgen aan de voordeur.

De meeste mensen hebben die ruimte helaas niet. Gisteren ontving ik een mail van een vacaturesite (sinds mijn vertrek bij mijn werkgever heb ik me weer bij een aantal van die sites aangemeld) met als kop: “Ben je op zoek naar werk in deze moeilijke tijden?” Nu ben ik mezelf aan het profileren als zelfstandig ondernemer (verderkijker, auteur, coach), maar oké, mijn interesse is gewekt, kom maar op. Wat er echter aangeboden werd is abominabel.

Het uurloon dat vermeld werd in de vacature is, schrik niet, € 10,- bruto. Noem me verwend, maar ik kan er met mijn verstand niet bij dat dit acceptabel genoemd wordt, ongeacht het gevraagde opleidingsniveau. Mocht ik solliciteren en deze baan krijgen, dan verdien ik met een volledige werkweek van 40 uur niet eens voldoende om mijn vaste maandlasten te betalen. In het kort: dan komt er hier in huis geen eten meer op tafel.

Ik kan echt niet de enige zijn die met een dergelijk salaris de eindjes echt nooit aan elkaar kan knopen. Het is volgens mij gewoon schandalig dat er mensen zijn die zich kapot werken en het dan moeten doen met een dergelijk karige vergoeding.

En dan zijn er dus mensen die zeggen dat je met een beetje besparen links en rechts best ruim voor je pensioenleeftijd kunt gaan rentenieren. Ja, die mensen zullen er best wel zijn. Maar voor het overgrote deel van de bevolking is dit absoluut niet weggelegd. Die werken zich het schompes voor nog geen € 1.500,- in de maand en moeten sparen om zelfs ook maar een winterjas te kunnen kopen.

Het Europees Parlement adviseerde enige tijd geleden alle landen van de Europese Unie het minimumloon te verhogen naar 60% van het doorsnee inkomen. Het niveau van het minimumloon in Nederland is nu slechts 43%. Dat is tragisch weinig. En weet dat er zo’n 2 miljoen mensen werken voor een vergelijkbaar bedrag. Die mensen komen amper rond. Evenals AOW’ers en uitkeringsgerechtigden overigens, want wat zij krijgen is gekoppeld aan dit minimum.

Tijd om ervoor te zorgen dat er een fatsoenlijk minimumloon komt. De FNV zet zich hier keihard voor in. Zij willen een minimumloon van € 14,-. Dat is niet meer dan fair. Mee eens? Teken dan de brandbrief op voor14.nl.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Inspiratie, Lief dagboek, Media, Nieuws, Persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Minimumloon

  1. Mack zegt:

    Ik heb het getekend. Ik weet niet of dat enige zin heeft. Maar als je werkt mag dit inderdaad beter betaald worden dan 10 euro per uur. En ik zou dit niet beweren als ik niet wist dat grote bedrijven het ook makkelijk konden betalen. Maar ja, aandeelhouders willen ook snel rijk worden, en wat is dan makkelijker als het uitknijpen van het personeel?

  2. Lilian Smets zegt:

    Helemaal eens met het minimum,maar dan moet niet alles weer direct omhoog gaan, en je toeslagen dan verdwijnen, anders schiet je er echt niets mee op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s