Propositie

Heb je je wel eens afgevraagd hoe vaak een mens aan het wankelen kan worden gebracht? Vast niet, maar het antwoord op de vraag hoe vaak je denkt dat een mens aan het wankelen kan worden gebracht, is vast zoiets als “oneindig vaak”. Behalve wanneer iemand op een waanzinnige manier zeker is van zichzelf en wat zij of hij hier op aarde komt doen. Want van die mensen verwachten we over het algemeen dat ze niet wankelen. Dat ze keihard rechtstreeks op hun doel af gaan. En dat doel natuurlijk ook halen.

Als je dat denkt: het spijt me dat ik je teleur moet stellen.

Ik ben, en ik overdrijf niet als ik het zeg, best wel op een waanzinnige manier zeker van wat ik hier op aarde moet doen. Ik kan me voorstellen dat je dit nogal megalomaan in de oren klinkt, maar dat zij dan maar zo. Al vele jaren heb ik heel diep in me het gevoel dat ik echt iets kom doen hier. Iets wat te maken heeft met de onzekerheid van mensen over wie ze zijn en wat ze willen, en de mechanismen waardoor ze aan het twijfelen worden gebracht over hun wensen en verlangens. En iets wat te maken heeft met magie (waarmee ik niet bedoel dat mensen naar mij toe kunnen komen voor het maken van voodoopoppetjes of toverspreuken voor het verdwijnen van problemen of het aantrekken van een nieuwe liefde. Met magie bedoel ik: het richten van energie. Meer daarover een volgende keer).

Je zou dus denken, als er iemand niet makkelijk aan het wankelen kan worden gebracht… Nou, helaas. Ik wankelde vandaag. Alweer. Voor de zoveelste keer de afgelopen weken, maanden.

Vanmiddag zat ik ijverig te schrijven aan een boek over omgaan met negatieve klantsignalen (ook wel: klachten) dat ik graag wil uitgeven, maar ik liep vast in mijn eigen woorden en besloot er even uit te stappen. Nu had ik moeten gaan wandelen natuurlijk, of in ieder geval een rondje moeten maken in de gelegenheid waar ik zat te werken (de LocHal in Tilburg, oprecht één van de meest inspirerende plekken die ik ken), maar dat deed ik niet. Ik ging op internet zoek naar een spreker die ik ken, las een stukje dat hij had geschreven en besloot dat te delen op mijn LinkedIn. En op LinkedIn gebeurde het.

Iemand stuurde mij een bericht waarin ze me vroeg of ik nog suggesties had voor haar netwerk. Maar de mail begon met een andere vraag. Namelijk: “Wat is je propositie vanuit je eigen bedrijf?”

Acht woorden. En ik wankelde.

Wat ís mijn propositie? Wat breng ik? Wat beloof ik? Wat is dé reden waarom een klant nú moet kiezen voor mij als coach/counselor, spreker, inspirator, ten opzichte van alle concurrentie en alternatieven?

Mijn antwoord was: ik heb geen idee.

Vervolgens keek ik verder op mijn LinkedIn, naar de stukjes die ik daarop post en vooral: naar de reacties die ik krijg. Wat blijkt? Ik krijg vrijwel géén reacties. Nog geen duimpje. Helemaal niets. En toen sloeg de twijfel pas echt toe. Betekenen de dingen die ik schrijf en vind wel iets? Vindt iemand er überhaupt wat van? (Blijkbaar niet. Mijn stukjes worden ook niet gedeeld. Ik schrijf, met andere woorden, bijna alleen maar voor mezelf.) Voeg ik iets toe? Wat dan? Wat heb ik te bieden?

Wat de hel is mijn propositie?

Als volgende bedacht ik me dat ik dan toch maar weer moet gaan solliciteren en ergens voor een baas moet gaan werken. Dan heb ik tenminste een vast inkomen, een bepaalde zekerheid. Maar kom, daarvoor was ik dus juist niet weggegaan bij mijn laatste werkgever. Ik wilde vrijheid, de vrijheid om te doen wat ik denk dat ik moet doen in de wereld. En volgens mij heb ik ook echt hartstikke veel te bieden. Als individuele en als teamcoach. Als inspirator. Als schrijver. Als spreker. Ik beweer niet voor niets dat ik expert ben in mensen, want ik bén het. Er zijn weinig menselijke kwesties waar ik geen touw aan vast kan knopen. Alleen: niemand weet het. Want er hangt geen propositie aan vast.

Op zoek dan maar. Weer. Naar de propositie vanuit mijn bedrijf, deze keer. Zo hou ik mezelf wel bezig. Hopelijk hebben andere mensen er binnenkort ook echt wat aan.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Lief dagboek, Persoonlijk, Schrijfsels, Social media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Propositie

  1. Mack zegt:

    Je antwoord was goed. Je hebt geen idee. Dat is niet alleen eerlijk, maar ook de waarheid. Waarom zou je iets moeten verzinnen waardoor je je onderscheid van anderen? Een klant kiest jou als ze van je weten, als je niet enorm in prijs afwijkt, als ze weten wat ze aan je hebben. Er zijn vele concurrenten en jij moet zorgen dat je ook een concurrent bent. Het is sowieso een moeilijke business maar jij hebt wel passie voor dit vak, dat zie ik zelfs. Je straalt oprechtheid uit, je wilt een ander helpen maar je wilt daar ook een inkomen uit verdienen. Ik zie vaak lulverhalen van mensen die alleen willen verdienen. Dat heb je al voor. Ik gun je veel succes en iedereen kan aan het wankelen worden gebracht, iedereen heeft een breekpunt, ook oneindig vaak, als de druk maar hoog genoeg wordt.

  2. Dhyan zegt:

    Tja in een ideale samenleving zou dat niet zo zijn maar hier moet je wedijveren met deelnemers aan de economie. Levensbeschouwelijke hulp bieden is van oorsprong liefdeswerk voor oud papier en werd gedaan door de kerk of de buren, of erbij gedaan door de huisarts, de vroedvrouw, de huishoudelijke of de verpleegkundige hulp. Daarmee kon als zelfstandig fenomeen geen brood worden verdiend en nu is dat een betaalde baan geworden. De concurrentie bestaat uit degenen die daar voor hebben doorgeleerd en dientengevolge dan ook worden betaald uit de ziekenkas en de vele wildgroei die er uit is ontstaan want de psychische nood is groot. Dus moet je of heel speciaal of heel bekend zijn. Prijs je aan, timmer aan de weg en/of schrijf een boek over datgene wat je in staat blijkt te kunnen doen. Benoem zonder bescheidenheid je successen en klop je ego op. Afhankelijk zijn van ’n wisselend inkomen is niet wenselijk voor je onbezwaarde gemoed dat je voor dat werk nodig hebt. Als je je dat niet kunt permitteren neem dan een betaalde baan en maak je daarnaast verdienstelijk voor je medemens. Of ga op zoek naar een baan waarin je je kunstje kunt combineren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s