Zingeving

De laatste tijd gaan veel artikelen, columns en stukjes die worden getikt door gewone mensen met een mening (zoals ik) erover dat veel mensen zich afvragen of zij wel recht doen aan hun bestaan. Dat wordt volgens een aantal van de schrijvers veroorzaakt door de huidige, zich nog altijd ontwikkelende, crisis (die veroorzaakt is door de reactie van de mensheid op het virus met de naam COVID-19).

Maar volgens mij vragen mensen zich over het algemeen wel vaker en ook al langer af wat hun bestaan bijdraagt aan de maatschappij en de mensheid. Oftewel, of ze goede mensen zijn, en meer spiritueel, wat de zin van het leven is. Die vragen stelden heel veel mensen zichzelf al. Het lijkt er alleen op dat de stilte op allerlei andere vlakken in onze maatschappij de vraag ineens hoorbaar heeft gemaakt. En alle vragen die ermee samenhangen.

Wie ben ik? Wat doe ik hier? Wat moet ik doen? Doe ik iets wat ertoe doet?

Als je het lijstje met cruciale beroepen dat de Rijksoverheid in maart publiceerde naloopt, denk ik dat er maar een klein percentage van onze beroepsbevolking haar of zijn baan daarop terugvindt. Lang niet iedereen is werkzaam in de zorg, bij de politie, in de voedselverwerking, de schoonmaak of de postbezorging. De meeste mensen zitten het grootste gedeelte van de werkdag aan een computer, al dan niet met een telefoon erbij, of in allerlei eindeloze vergaderingen. Best veel mensen maken een hoop PowerPointpresentaties en Excelsheets om aan andere mensen te geven zodat daar weer over vergaderd kan worden. En bij sommigen knaagt dat een beetje. Niet alleen sinds COVID-19 de kop opstak, maar eigenlijk dus al veel langer. “Is mijn werk betekenisvol?”

Het blijkt dat zelfs Harvard Business Review al onderzoek deed naar of mensen het belangrijk vinden dat ze betekenisvol werk doen. Het antwoord was: ja. De meeste mensen willen heel graag werk doen dat er maatschappelijk toe doet. Negen van de tien mensen zouden volgens dat onderzoek zelfs salaris in willen leveren, in ruil voor werk dat meer impact heeft op de maatschappij.

Overigens is dit wel een relatief recente ontwikkeling. Pakweg vijftig jaar geleden vonden de meeste mensen het helemaal niet zo interessant of ze wel werk deden dat maatschappelijk belangrijk was en/of iets toevoegde aan de levens van andere mensen. Wouter Bakker, commercieel directeur van GoodUp en purpose expert, zegt in een artikel in De Volkskrant van 27 mei dat dit komt doordat het werk in de afgelopen vijftig jaar veel meer een belangrijk deel van het leven is geworden. Je verdient niet alleen geld om in je levensonderhoud te voorzien, nee, je werk is een onderdeel van wie je bent. Er is een steeds vagere grens tussen werk en privé. Een grens die voor veel mensen nog vager is geworden in de laatste maanden, doordat ze hun werk min of meer gedwongen uitvoerden vanaf thuis, vanuit hun privésituatie, eventueel zelfs vermengd met zorg voor en onderwijs van de kinderen.

Piramide van Maslow

Wanneer hij spreekt over werk en de behoeften van mensen, verwijst Bakker naar de piramide van Maslow. Die piramide begint met de basisbehoeften, onderaan, en bovenin die piramide vind je zelfontplooiing. Dat is waar veel werknemers zich in deze tijd mee bezighouden. Bakker: “Als je [bij zelfontplooiing] bent, maar merkt dat je je niet gelukkig voelt, dan start de zoektocht naar meer betekenis.”

Mensen zijn in toenemende mate op zoek naar hoe ze de dingen waar ze goed in zijn en waar ze gelukkig van worden kunnen inzetten zodat het ook een behoefte binnen de maatschappij bevredigt. Dat gevoel kan ver te zoeken zijn wanneer je (bijvoorbeeld) maandelijks rapportages op moet leveren over de groeicijfers van jouw afdeling bij een fabriek die verschillende soorten en maten blikjes maakt voor diverse afnemers die daar hun eigen producten in stoppen.

Om weer het gevoel te krijgen dat je zinvol werk doet, ook wanneer je geen zorg- of politiemedewerker bent, kan het onder andere belangrijk zijn je af te vragen wat het bedrijf waar je werkt bijdraagt aan de maatschappij. Waarvoor bestaat de organisatie waar jij voor werkt? Daarna volgt de vraag wat jij daaraan bijdraagt, met als belangrijkste punt: doet dit er voor mij toe? Vind ik dit echt belangrijk? Haal ik hier voldoening uit?

Volgens Wouter Bakker krijg je pas echt voldoening wanneer je iets doet waarbij je het verschil maakt, door gebruik te maken van jouw unieke talenten en vaardigheden. De vraag is hoe je dat kunt doen, wanneer je in een callcenter de telefoonprotocollen moet volgen en je aan bepaalde gesprekstijden moet houden.

Het is makkelijk om te zeggen dat bedrijven hun medewerkers meer ruimte moeten geven om zelf iets te veranderen aan hun werkzaamheden, zodat ze zich nuttiger gaan voelen. Maar van de bijna 90% van alle bedrijven die een missie heeft waarin staat dat men iets bij wil dragen aan de maatschappij, blijkt nog geen 20% daar echt iets mee te doen. Laat staan dat de medewerkers de ruimte krijgen om beslissingen te nemen waardoor zij zelf het gevoel krijgen maatschappelijk iets te kunnen betekenen.

Nee, natuurlijk is het niet iedereen gegeven om dan maar de baan aan de wilgen te hangen en alleen nog maar dingen te gaan doen die je zelf sociaal-maatschappelijk belangrijk vindt. Maar om dan maar ontevreden in een baan te blijven zitten waarvan je vindt dat hij te weinig bijdraagt aan de wereld is ook weer zowat. Er zijn altijd dingen die je kunt doen. Als het dan niet in je huidige baan is, dan is het wellicht iets wat je naast je werk kunt doen. Uiteindelijk is het toch echt aan jouzelf om meer zingeving toe te voegen aan jouw leven.

[Ben jij op zoek naar meer zingeving, in je leven, je werk of beide, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Daar kunnen we samen achter komen! Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking: telefoon: 06 27 29 51 15, e-mail: hallo@jackles.com.]

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Filosofie, Inspiratie, Nieuws, Psychologie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zingeving

  1. Dhyan zegt:

    Wie ben ik? Wat doe ik hier? Wat moet ik doen? Doe ik iets wat ertoe doet?
    Er wordt door het bestaan niks van je verwacht wat je doet is allemaal zingeving. Vaak hebben je ouders of kerk en staat de zingeving voor jou bepaald en sta je iets te doen wat anderen van je willen.

  2. Pingback: Zingeving, deel II | Jackles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s