Afstand houden

Eerder vandaag klaagde ik op Twitter. Nou klaagt zo’n beetje de halve wereld op Twitter, Twitter is een beetje de Klaagmuur van het internet geworden, dus zo verwonderlijk of bijzonder is klagen op Twitter niet. Maar goed, ik klaagde op Twitter, en wel over de bezoekers van de Efteling, deze zaterdagmiddag. Want wat iedereen ook doet of denkt op het moment, er is een wereldwijde pandemie en om infecties te voorkomen gelden er bepaalde, nieuwe, gedragsregels. Zoals dat mensen onderling anderhalve meter afstand moeten houden. En dat gebeurde bar weinig in de Efteling.

Dus ik schreef: OK dat was het meest waardeloze bezoek aan de @Efteling ooit… Er wordt geen, ik herhaal, géén afstand gehouden door mensen, niet op de wandelpaden & niet in wachtrijen. Heel moreel superieur allemaal.

Foto: Brabants Dagblad, © Nico Snels

Maar natuurlijk ging ik later nadenken over wat ik had gezegd. Want waarom houden de mensen eigenlijk steeds minder afstand? Je kunt zeggen dat de meeste mensen gewoon enorme egoïsten zijn, maar volgens mij is dat niet waar. De meeste mensen willen het goed doen. En toch gebeurt dat in dit geval niet overal.

Een reden daarvoor las ik in een artikel in het NRC. Afstand houden volgens de regels die het RIVM voorschrijft, is in wezen als diëten of stoppen met roken: de discipline verslapt op een gegeven moment. Uit ervaring weet ik dat dit vaak zo gaat. Een dieet of stoppen met roken gaat meestal een tijdje hartstikke super, maar na verloop van tijd komt daar bij veel mensen de klad in. Dat kun je geen egoïsme noemen; het gaat er gewoon om dat het moeilijk is om gedrag vol te houden dat je niet gewend bent.

Daarnaast zijn mensen in de afgelopen weken een stuk minder angstig geworden voor COVID-19. Wat logisch is, want de intensive care-units van onze ziekenhuizen liepen langzaam maar zeker weer leeg en het aantal patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen ging ook flink omlaag. Je ziet steeds minder noodgevallen en je hoort steeds minder urgente verhalen. Volgens het RIVM is het percentage van de Nederlandse bevolking voor wie het virus ‘heel dichtbij voelt’ sinds 1 mei met ruim de helft geslonken (van 51% naar 25%). Maar angst is volgens Frenk van Harreveld, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, een belangrijke voorspeller van de bereidheid je aan de regels te houden. Een afname van angst is dus ook een afname van diezelfde bereidheid.

Ik kan me dus wel ergeren aan de bezoekers van de Efteling en hun blijkbare onvermogen de afstand in acht te nemen die het RIVM ons voorschrijft, maar dat mensen zich steeds minder lijken aan te trekken van die regel is dus ook wel logisch en verklaarbaar. Voor nieuw gedrag moeten mensen zich moeite doen. Van Harreveld zegt dat we die moeite weliswaar enige tijd op kunnen brengen, maar: “Het volhouden van dat soort gedrag is ook een soort spier, die raakt vermoeid.”

Daarbij komt ook nog dat er veel tijd overheen gaat voordat nieuw aangeleerd gedrag ‘normaal’ wordt, en dat veel mensen toch in hun achterhoofd hebben dat anderhalve meter afstand houden niet normaal hoeft te worden (want over een tijdje willen we toch ook weer terug naar ons ‘oude normaal’).

Tel al deze dingen bij elkaar op, en anderhalve meter afstand houden wordt na een tijd voor de meeste mensen gewoon moeilijk. Ja, ik klaagde op Twitter, en vanuit mijn perspectief was dat wellicht ook hartstikke terecht. Maar als je gaat kijken naar waarom mensen dingen wel of niet doen, blijft er niet veel over om echt boos over te zijn. Al hoop ik wel dat mensen snel weer gaan proberen afstand te houden – hoe beter we ons hieraan houden, hoe sneller we de ‘anderhalvemetersamenleving’ het ‘oude abnormaal’ kunnen gaan noemen.

[Wil jij meer te weten komen over waarom jij dingen doet of blijft doen die je eigenlijk anders zou willen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking! Telefoon: 06 27 29 51 15, e-mail: hallo@jackles.com.]

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Filosofie, Inspiratie, Lief dagboek, Persoonlijk, Psychologie, Random writings, Schrijfsels, Vrije tijd en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s