Feminisme

Foto: Getty Images

Terwijl het de laatste dagen in de media, maar ook in de gesprekken die ik heb met andere mensen, heel erg gaat over racisme en discriminatie op basis van huidskleur, kwam ook feminisme en genderongelijkheid een paar keer ter sprake. Tegelijkertijd begon ik aan het einde van vorige week aan het leren voor een examen eind deze maand dat alles te maken heeft met diversiteit (over synchroniciteit gesproken!).

In het kader van dat examen las ik eerder vandaag een artikel uit het Handboek Appreciative Inquiry met de titel ‘Genderdiversiteit en waarderend veranderen’. Ergens middenin dat artikel stond een wellicht bekend raadsel: een man en zijn zoon raken betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. De man overlijdt, zijn zoontje wordt in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Als het kind op de operatietafel ligt, zegt de dienstdoende chirurg: “Maar ik kan mijn eigen zoon niet opereren!” Wat is hier aan de hand?

Ik schrok van de conclusie die ik zelf trok. Los van dat ik dit raadsel ken en ik een beetje geschokt was dat het (logische) antwoord me niet zomaar te binnen schoot. Mijn meest logische oplossing van dit raadsel was: de man in kwestie en de chirurg hebben een homoseksuele relatie.

Kan.

Maar waarom was mijn meest logische oplossing niet: de chirurg is een vrouw?

Ik schrok er echt van dat ik bij ‘de chirurg’ blijkbaar onmiddellijk aanneem dat een chirurg een man is, en dan dus maar een oplossing verzin waarbij de mannelijke chirurg een mannelijke partner heeft, in plaats van dat ik simpelweg bedenk dat vrouwen ook gewoon chirurgen kunnen zijn. Van mezelf vind ik best wel dat ik een feministische inslag heb; waarom kom ik dan niet onmiddellijk tot de conclusie dat de chirurg in dit raadsel een vrouw is, maar neem ik aan dat het gaat om een mannelijke chirurg?

Uiteraard heb ik bij mezelf ook wel bedacht dat ik gewoon heel erg open minded ben en dus heel ruimhartig en modern aanneem dat er natuurlijk ook gewoon homoseksuele chirurgen zijn. Maar dat maakt het voor mij niet goed genoeg. En om eerlijk te zijn, het klopt ook niet. Dat het in mijn hoofd blijkbaar logischer is dat een man chirurg is dan dat het een vrouw zou zijn, en dat ik daar dan bij mezelf maar een zogenaamd ruimdenkende oplossing voor zoek, vind ik echt best bijzonder (om een understatement te gebruiken). Ben ik minder op gelijkheid tussen vrouwen en mannen ingesteld dan ik dacht? Of, hoe staat het met de maatschappij als zelfs (schijnbaar) behoorlijk feministisch aangelegde vrouwen een dergelijke denkwijze hebben?

Ha, jij dacht dat ik nu met een oplossing kwam. Of met een conclusie om dit verhaaltje recht te trekken. Maar die heb ik niet, beide niet. Want even los van dit voorbeeld, het staat schijnbaar nog altijd diep in onze samenleving en collectieve geest gegrift dat vrouwen toch wat meer handelingsonbekwaam zouden zijn dan mannen.

Vrouwen zijn nog altijd bij lange na niet gelijkwaardig aan mannen; het dominante uitgangspunt van ons beeld van de samenleving is blijkbaar nog steeds dat mannen net een beetje boven de vrouw staan. Het gebeurt nota bene in mijn eigen hoofd, bij het oplossen van een simpel raadseltje! Er is nog altijd een hoop werk te verzetten. Ook bij mijzelf. Dat is de enige conclusie waarmee ik deze blog af kan sluiten.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Inspiratie, Media, Persoonlijk, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Feminisme

  1. Mack zegt:

    Ik zie het probleem eerlijk gezegd niet. Waarom moeten mannen en vrouwen ten koste van alles gelijk worden? Een chirurg kan een man of een vrouw zijn, dat je in eerste instantie aan een man denkt komt uitsluitend doordat er geen vrouwelijk woord voor is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s