Vrijheid

istock-672310454

Foto: iStock

Wat vrijheid is voor de één, is niet oké voor de ander. Dat bedacht ik ooit, toen ik aan het scrollen was tussen de trending topics op Twitter. Er was een felle discussie gaande over de vrijheid van meningsuiting; het zal vast zijn gegaan over Zwarte Piet of een dergelijk onderwerp waar we het maar niet over eens worden.

Dat we het niet eens worden is het probleem niet, tenminste, dat was niet hetgeen waar mijn aandacht naar uitging. Mijn aandacht ging uit naar hoe fel sommigen vonden dat de discussie, en elke discussie overigens, gevoerd mag worden. Nou druk ik me voorzichtig uit met het woord ‘fel’, want het ging er uiteindelijk vooral om hoe waanzinnig racistisch je je uit zou mogen laten onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’. Ik denk dat ik niet hoef te zeggen dat de meerderheid van de goegemeente op Twitter (of in ieder geval de meerderheid van de mensen die zich in deze discussie durfde te mengen) vond dat je gewoon alles moest kunnen zeggen. Letterlijk alles. Sommige dingen die je leest onder de hashtag #zwartepiet op Twitter zijn dingen waarvan ik vind dat ze het daglicht niet kunnen verdragen, maar blijkbaar is dat allemaal prima voor sommige mensen in onze samenleving.

Dus bedacht ik, scrollend en hoofdschuddend, want een beetje morele superioriteit is mij niet vreemd (helemaal als ik lekker thuis op de bank zit met de voordeur veilig op slot en niemand in de buurt die me tegen kan spreken): wat vrijheid is voor de één, is niet oké voor de ander. Sommigen vinden dat vrijheid betekent dat alles kan en mag, ook wanneer dat andere mensen kwetst of tegen de borst stoot. Ik denk altijd dat vrijheid vooral betekent dat je doet wat je wilt zonder een ander daarmee lastig te vallen. Dat betekent overigens dat ik (ook) vind dat vrijheid, en dus ook vrijheid van meningsuiting, vooraf wordt gegaan door beschaving. Zonder beschaving (en bijbehorend fatsoen) geen vrijheid, of vrijheid van meningsuiting for that matter.

In de Volkskrant van vandaag las ik een column die mijn aandacht trok door de titel. Die luidde: “Als je hoest moet je thuisblijven trut!” (Ja, ook ik ben gevoelig voor koppen die sensatie beloven.) Het ging erom dat de schrijver in kwestie tijdens het hardlopen een vliegje inademde, waardoor ze een hoestbui kreeg. Een voorbijganger beet haar daarop toe: “Als je hoest moet je thuisblijven trut!”

Natuurlijk mag meneer in kwestie dat zeggen, in het kader van de vrijheid van meningsuiting. Maar heel fatsoenlijk is het niet, want weet hij veel waarom die ‘trut’ staat te hoesten. Het kan ook goed zijn dat hij vindt dat deze hardloper zich te veel vrijheid permitteert door zich buitenshuis te bevinden terwijl ze moet hoesten, wat impliceert dat hij aanneemt dat het de hardloper aan fatsoen ontbreekt, want wie verkoudheidsverschijnselen vertoont, moet thuisblijven, nietwaar. En dus permitteert hij zich dan maar de vrijheid om over zijn eigen fatsoen heen te stappen en de hardloper, een medemens waar hij verder helemaal niets vanaf weet en waarvan hij helemaal niet weet waarom zij moet hoesten, uit te maken voor ‘trut’ en te laten weten dat ze thuis moet blijven.

Is vrijheid, dan wel vrijheid van meningsuiting, heiliger dan alles? Wij hier in Nederland zijn geneigd ‘ja’ te zeggen op die vraag, want wij leven in vrijheid. Maar wat als iedereen beschaving en fatsoen laat gaan ten faveure van de persoonlijke vrijheid? Het aantal burenruzies die gaan over geluidsoverlast loopt dan pas echt de spuigaten uit. En moeten we ons eigenlijk aan verkeersregels blijven houden? Mogen we iemand een klap op diens gezicht geven als ons dat niet aanstaat? Waar houdt het op wanneer vrijheid voor beschaving uit gaat?

Wat mensen ook doen, of er nu een onschuldige hardloper die een vliegje in heeft geademd wordt uitgescholden, of dat anonieme schreeuwers het op sociale mediakanalen volkomen terecht vinden anderen uit te maken voor alles wat beledigend is, natuurlijk mág het, we leven hier in dit land in vrijheid en inderdaad, de vrijheid van meningsuiting is opgenomen in onze grondwet en iedereen is vrij te doen wat zij of hij wil doen. Maar ik denk toch dat de wereld een heel stuk zou mooier zijn als mensen de vrijheid van meningsuiting niet verwarden met het recht nare rommel uit te slaan. Net zoals dat het gewoon heel prettig zou zijn als mensen hun vrijheid nemen zo lang ze daar andere mensen maar niet mee lastigvallen.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Filosofie, Inspiratie, Lief dagboek, Media, Nieuws, Persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vrijheid

 1. Mack zegt:

  Vrijheid van meningsuiting betekent volgens mij alleen dat je niet door de overheid vervolgd kan worden voor je mening. Het betekent dat iedereen alles mag zeggen en je mag ook iedereen verbaal aanvallen op zijn mening. Je mag ook iedereen beledigen of kleineren. Zo fijn, die vrijheid! Daar hebben ze voor gevochten in de oorlog.

 2. Gülüzar zegt:

  Goed onderwerp! Vrijheid van meningsuiting gaat soms wel heel erg te ver met name op (as)sociaal media.
  Al met al, het gaat over het simpele ‘Respect voor elkaar’
  Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden.

  • Dhyan zegt:

   Een ander behandelen zoals je ook zelf behandelt zou willen worden is een nobel doel, maar dat respect ‘moeten’ hebben heeft groteske vormen aangenomen. Iemand moet nog altijd respect ‘verdienen’ waarbij idiote standpunten best bekritiseerd mogen worden.
   Er mag wel eens wat aan de andere kant gedaan worden, het beledigd voelen. Dus geeft alsjeblieft wat meer ruimte aan het mogen hebben van kritiek en bind in aan het op de teentjes getrapt of beledigd voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s