Leven na de dood

helderziende

Voor het boek ‘Je kunt het maar één keer doen. Een persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven’ interviewde journaliste Barbara van Beukering tientallen mensen over dood en rouw. Op die manier probeerde ze in het boek min of meer een antwoord te vinden op de vraag of de manier waarop iemand sterft van invloed is op het rouwproces van de nabestaanden. Over dit boek schreef ze voor Volkskrant Magazine van 22 februari een artikel, waarin ze sprak over de totstandkoming ervan, maar ook over verschillende ervaringen die ze opdeed tijdens het schrijven.

Ik vind het onderwerp fascinerend en las het artikel dan ook met interesse. Vele jaren geleden vroeg mijn zusje me eens waarom ik niet zo verschrikkelijk hoefde te huilen op begrafenissen en crematies als zij, en ik zei zoiets als: “De dood en ik hebben best een goede relatie met elkaar.” Zo naïef als je dat kunt zeggen, als je een jonge twintiger bent en, zoals ik destijds, nog geen flauw idee hebt van wie je überhaupt bent, laat staan van wat de dood eigenlijk betekent. Maar met de dood heb ik achteraf toch wel een bijzondere relatie. Of in ieder geval, met dat wat erop volgt.

In het artikel in Volkskrant Magazine schrijft Van Beukering melancholiek: “Alle ervaringen die je hebt meegemaakt, kennis die je hebt opgedaan, boeken die je hebt gelezen, reizen die je hebt gemaakt; het verdwijnt allemaal in het niets op het moment dat je je laatste adem hebt uitgeblazen.” Nadat ik die zin had gelezen scheurde ik de pagina uit het magazine. Hier, bedacht ik, moest ik nog eens wat over schrijven.

Vandaag, ruim een week nadat ik het artikel las, heb ik voldoende moed verzameld; vandaag is het zover.

Het is namelijk niet zo dat alles wat een mens ooit heeft meegemaakt in het luchtledige oplost wanneer zij of hij overlijdt. Pas nu durf ik dat zomaar te beweren. Jarenlang hield ik me hier stil over, maar nu ik besloten heb een aantal dingen niet meer voor me te houden, moet ik ook dit echt zeggen.

Ervaringen, kennis, boeken, reizen – je maakt het niet allemaal voor niks mee. Ik hoor het je zeggen, of in ieder geval denken, lieve lezer: o ja, daar heb je weer iemand die koste wat het kost een nut, een zin moet verbinden aan het leven om niet door te draaien. Oké, je hebt geen ongelijk. Ook ik zoek naar de zin van het leven. Maar dit staat wat mij betreft als een paal boven water: alles wat je ooit beleeft, blijft.

Een stukje van acht- of negenhonderd woorden is veel te kort om in te gaan op alle dingen die ik over dit onderwerp zou kunnen schrijven, en ik zou uiteindelijk ook wel iets willen zeggen over de zin van het leven, maar misschien moet ik daar maar een boek over schrijven. Wat ik wel in zo weinig woorden kwijt kan, en ook absoluut kwijt wíl in relatie tot dit onderwerp, is dit: er is meer, veel meer dan wat wij denken te weten dat er is. Er is veel meer leven in de dood dan wij beseffen. En er is ontegenzeglijk veel meer dan wij waarschijnlijk ooit wetenschappelijk zullen kunnen bewijzen.

Al je ervaringen, alles wat je weet, iedereen die je kent, alles wat je denkt, alles wat je ooit hebt meegemaakt in je leven, dat allemaal is nooit weg. Er zijn mensen die mij na hun dood allerlei dingen vertellen of laten weten. Soms over hoe ze zijn overleden, of over waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt. Over hoe ze ‘dood zijn’ beleven. Of over dingen die belangrijk zijn voor hen. En geloof me, alles wat je ooit meemaakt in je leven is reuzebelangrijk voor wat er volgt.

Ik besef dat je met deze ontboezeming van mijn kant twee kanten op kunt. Je gelooft me, en dan is er waanzinnig veel troost in het tijdelijke afscheid tussen mensen dat de dood van een fysiek lichaam met zich meebrengt. Of je denkt dat ik knettergek ben. Voor dat laatste was ik altijd bang – ik sprak hier jarenlang niet over omdat ik heel nodig serieus genomen wilde worden door iedereen, of ik mensen nou persoonlijk ken of niet. En ik ben er nog steeds bang voor dat ik voor geschift word versleten. Dat gaat niet zomaar weg. Maar ik moet het erover hebben. Want alles wat we doen, doet ertoe. Het bord wordt niet schoongeveegd als we eenmaal overlijden. Er verdwijnt helemaal niks in het niets als we onze laatste adem hebben uitgeblazen. Overlijden doet alleen het lichaam. Wie jij bent, en daarmee alles wat je met je meedraagt, is voor altijd.

Ben daarom elke dag zo goed als je kunt zijn. Voor jezelf, voor anderen, voor alles wat leeft en heeft geleefd, voor alles wat is en was. Niet omdat je anders niet wordt toegelaten tot het hemels paradijs, of omdat je anders misschien zult branden in de hel die de godsdienst van jouw keuze heeft gereserveerd voor mensen die ‘slecht’ zijn geweest. Maar omdat alles ertoe doet. Omdat alles ertoe blijft doen, ook als je huidige lichaam klaar is met leven.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Filosofie, Inspiratie, Media, Persoonlijk, Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Leven na de dood

  1. Theon zegt:

    Het is zeker niet zo dat jij knettergek bent maar als ik er niet meer ben gaan mijn elpees en cassettebandjes ongezien (!) naar De Spinder. Dat je door een clubje bijzondere mensen uit je omgeving onthouden wordt, dat is het dan wel. Neemt niet weg dat de zin van het leven vooral inhoudt iets waardevols te doen, er iets van te maken.
    Ik heb het artikel ook gelezen en nog wat soortgelijke stukken (van Fokke Obbema, vandaag ook weer een goeie) gelezen. Mooi onderwerp.

  2. Patrice zegt:

    Knetterfijn juist dat jij hier over schrijft. Het is er gewoon. Jij weet het. Laat het zo zijn, je bent er mee gezegend. Hoop dat je inziet dat dit heel bijzonder is. Niets om je voor te schamen! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s