Babyccino

BabyccinoOké lieve mensen, ik had er nog nooit van gehoord, tot Peter Pannekoek er in het Volkskrant Magazine van 25 januari 2020 gewag van maakte: de babyccino. Blijkbaar is het vooral een randstedelijk fenomeen (maar ik zag dat het ook mijn stadje al bereikt heeft, dus het echt hippe is er misschien wel alweer vanaf?). Peter P. schreef in een column in het genoemde magazine dat hij een bevriende vader had betrapt op de woorden: “Op zaterdag ga ik altijd met die kleine naar de markt, halen we verse vis en krijgt zij aan het eind van de dag een babyccino.”

Blijkbaar moet je kinderen op zeer jonge leeftijd al laten wennen aan het idee dat er koffietentjes bestaan zoals Starbucks waar je aan het einde van een rondje winkelen neerstort om gezellig koffie (koffietentje, what’s in the name) te drinken, en om het kindje zo gauw mogelijk mee te nemen in die traditie (dan wel sleur) is iemand op het onzalige idee gekomen dat er ook een soort van koffievariant moet zijn voor je kleintje. Afijn, niet helemaal, want het blijkt dat er geen koffie of cafeïne zit in een babyccino. Een babyccino bestaat uit warme, opgeschuimde melk en kaneel- of cacaopoeder en, als je het luxe aanpakt, hagelslag of marshmellows erop. (Hier vind je een recept.)

Peter P. vraagt zich in zijn column af waarom je kinderen van kleins af aan zou laten wennen aan koffie of cappuccino. Een valide vraag, vind ik. Waarom moet een kind er bij het begin van het leven al aan wennen dat het ‘gezellig’ is om koffie te drinken na het shoppen op zaterdag (of welke dag je dan ook uitkiest om te gaan shoppen)?

In het boek L’enfant et la vie familiale sous l’ancien régime van Philippe Ariès uit 1960 werd beschreven dat het in de Middeleeuwen usance was om kinderen te zien als kleine volwassenen, en ze ook op die manier te kleden, en ze onmiddellijk kennis te laten maken met de dingen die volwassenen nu eenmaal doen (of deden in die tijd). Dat blijkt niet te kloppen: zelfs in de Middeleeuwen zag men de tijd tussen de 0 en 7 jaar in het leven van een mens als ‘speeltijd’.

Maar het idee van kinderen als kleine volwassenen zette me wel aan het denken. Want als ik sommige dingen zo lees, zoals het ontstaan van de babyccino, dan vraag ik me soms af in hoeverre wij, in deze tijd, onze kinderen wel laten spelen. Als we onze kinderen meenemen naar The Coffee Company of Starbucks om ze een babyccino voor te zetten, laten we ze dan spelen? Of moeten ze op die manier gewoon wennen aan volwassen zijn? Leiden we onze kinderen vanaf een heel jonge leeftijd alvast op in het leven als volwassene?

Aan de andere kant herinner ik me (en best wel levendig, mag ik wel zeggen) dat ik het ongemeen leuk vond om met een plastic theeserviesje net te doen of ik koffie zat te drinken, net zoals papa en mama. Dus misschien wind ik me wel helemaal voor niks op, en is een babyccino drinken met papa of mama (of beide) wel gewoon inderdaad een spel voor een kind. Nu ik er zo over nadenk, ik denk dat ik het wel leuk had gevonden, als peuter of kleuter, om samen met mijn papa en mama aan de babyccino te gaan zitten in het dorp. Of ik projecteer wat ik tegenwoordig leuk zou vinden op mijn kindertijd, dat kan ook. Als volwassene oordelen over wat een kind leuk vindt is eerlijk gezegd niet te doen – zelfs iets zeggen over jezelf als kind is niet echt eenvoudig als je ruim de veertig gepasseerd bent.

Overigens vraag ik me nu, tijdens het schrijven van dit stukje, ook ineens af waarom een babyccino een babyccino heet. Waarom een flitsende naam voor een niet al te flitsend drankje, waarom niet gewoon ‘warme melk met kaneel- of cacaopoeder’? Of komt dat alleen maar doordat de trend van de babyccino is overgewaaid uit flitsende oorden zoals New York en Londen?

Al die vragen. Ik denk dat ik maar even een lekkere caramel latte macchiato voor mezelf ga bereiden.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Lief dagboek, Media, Nieuws, Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s