Maakbaar

smile-05Vele jaren geleden keek mijn ome Rieks over mijn schouder mee naar een tekening die ik maakte. Ik tekende een vrouw in een door mij zelf verzonnen jurk met een bijzondere hoofdtooi op haar hoofd. En hij zei tegen me: “Je moet modeontwerper worden!”

Los van dat het nog nooit bij me op was gekomen om modeontwerper te worden, en dat mijn ambitie daar niet lag (toen niet, daarna ook niet en nu nog steeds niet) antwoordde ik: “Dat kan niet, want dan moet ik naar de modeacademie en daar kom ik nooit op.” Waarop hij zei: “Ik heb ook geen diploma’s. En kijk eens waar ik uit ben gekomen.”

Mijn ome Rieks heb ik altijd een geweldig inspirerend figuur gevonden, en wat hij zei, zeg ik nog steeds tegen allerlei mensen die denken dat ze nooit kunnen bereiken wat ze wel graag zouden willen: je hebt echt niet overal een diploma voor nodig. Ga het gewoon doen, en wie weet waar je uit komt.

Helaas blijkt onze maatschappij een klein beetje te zijn doorgeschoten in die gedachte. Hoe vaak hoor je het wel niet: als je iets echt, echt, écht wilt, dan kun je het ook! Maar die gedachte is ook nogal gevaarlijk. Want hij houdt in dat wie iets niet kan, het kennelijk onvoldoende heeft gewild. En dat is lang niet altijd zo. Soms wil iemand iets echt, echt, écht! Maar ontbreekt het haar of hem aan het talent om het ook echt te kunnen. En dan kun je willen tot je een ons weegt, maar dan kun je het gewoonweg niet.

Er altijd van uitgaan dat je alles kunt, als je maar wilt, kan ertoe leiden dat je een leven vol zelfverwijten gaat leiden, want wat nu als het echt niet lukt om iets te kunnen, terwijl je het wel heel graag wilt? Een mens kan en krijgt lang niet altijd wat zij of hij wil – bijvoorbeeld als zij of hij er gewoonweg geen talent voor heeft, of fysiek ergens niet toe in staat is. Kan zomaar hè? En wat is daar eigenlijk mis mee? Waarom is het een drama als je iets niet zou kunnen?

Overigens moest ik, toen ik vorige week in een artikel weer de uitspraak “je kunt alles, als je maar wilt” tegenkwam, denken aan mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld een verschrikkelijke ziekte zoals kanker. Die mensen willen in de meeste gevallen ook echt, echt, écht beter worden, maar het gebeurt helaas zo vaak dat dit niet lukt. Hebben die mensen dan niet voldoende hun best gedaan? Hebben die mensen het niet genoeg gewild? Moeten die mensen boos zijn op zichzelf omdat ze uiteindelijk niet zijn genezen? Natuurlijk niet. Dat je alles kunt, als je maar wilt, is jammer genoeg soms gewoon helemaal niet waar. En dat ligt dan helemaal niet aan jou.

Soms kun je iets niet. Punt. Misschien is het beter om te bedenken of je datgene wat je maar niet kunt, hoe hard je er ook aan trekt, ook echt wel wilt. Vanuit je hart. Vanuit je ziel. Misschien kom je er zelfs, nadat je diep in je hart hebt gekeken, wel achter dat je het eigenlijk helemaal niet wilt.

En soms kun je iets gewoon simpelweg niet, hoe graag je ook wilt. Om welke reden dan ook. Wees dan niet te streng voor jezelf. Het leven is lang zo maakbaar niet als sommige goeroes en schrijvers van zelfhulpboeken je willen doen geloven.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Filosofie, Inspiratie, Persoonlijk, Random writings, Schrijfsels en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Maakbaar

  1. Mack zegt:

    Van kanker genezen heeft niets met willen te maken. Je moet naar de doktoren luisteren, advies opvolgen, en hopen dat je geneest. Je kunt eventueel wat kleine dingen bijsturen, zoals je algehele conditie, maar als de behandeling niet aanslaat, dan genees je niet. Zie wubbo ockels. Die heeft het toch heel hard gewild. Het is hem niet gelukt. Je moet het geluk hebben dat je het nooit krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s