Vroeg opstaan

wekker

Ken je al die artikelen waarin wordt beweerd dat je ongeveer in het holst van de nacht op moet staan om succesvol te worden (want alle succesvolle mensen doen dat ook)? Nou: het hoeft niet. Hoera!

In veel publicaties die ik in de afgelopen maanden las stond vermeld dat vroeg opstaan… nee wacht, ik formuleer dat even anders… op een voor zo’n beetje iedereen belachelijke tijd opstaan, een must is voor iedereen die succesvol wil zijn. Niet opstaan om zes uur (of eerder zelfs nog) in de ochtend (of eigenlijk meer: in de nacht!) staat volgens veel mensen (waaronder psychologen, auteurs, ondernemers, enzovoort) garant voor een onsuccesvol leven.

Zo gaat goeroe Robin Sharma er prat op dat niet alleen hijzelf, maar ook iedereen die hij naar succes toe heeft gecoacht, mede succesvol is geworden door in alle vroegte uit bed te klimmen en de werkdag uiterlijk om vijf uur in de ochtend aan te vangen. Hij schreef er zelfs een boek over: The 5AM Club. Opstaan om vijf uur, lieve mensen. Misschien zijn er superveel mensen die dat een heerlijke tijd vinden om uit de veren te komen, maar ik hoor daar niet bij.

Maar er is hoop voor luie mensen zoals ik! Want psycholoog en auteur Adam Grant kwam enige tijd geleden met een tegengeluid. Wakker worden op, of gewekt worden door je wekker die je zelf hebt gezet voor, een ongoddelijk tijdstip, blijkt helemaal geen garantie voor succes. Grant: “De meest succesvolle mensen van de wereld zijn er helemaal niet mee bezig wanneer anderen opstaan. Ze worden wakker en werken volgens het schema dat voor hen werkt.” Overigens is het volgens hem wel belangrijk dat je nadenkt over welke tijd er werkt voor jou, zodat je opstaat op een tijd waarop je ook daadwerkelijk werk kunt verzetten en productief kunt zijn. (Voor mij dus zeker niet vijf uur, of zoals, om nog een voorbeeld te noemen, Apple-baas Tim Cook, om kwart voor vier in de ochtend.)

Ik kan dus gelukkig toch gewoon later dan om half tien ’s avonds naar bed gaan, en ook opstaan na half negen in de ochtend (als afspraken die ik voor die dag heb staan dat toelaten uiteraard). Want de meest succesvolle mensen ter wereld staan gelukkig niet allemaal ergens tussen half vier ’s nachts en zes uur ’s morgens op om fris en fruitig te beginnen aan hun dagelijkse routine. Er zijn er, dank de goden, ook meer dan genoeg die opstaan (en werken) op tijden die ze helemaal zelf bepalen (bijvoorbeeld: wanneer ze er zin in hebben).

Pak van m’n hart!

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Filosofie, Inspiratie, Media, Nieuws, Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s