(Niet) mobielvrij

smartphone verkeer“Nou, dat zou je dus denken van niet.” Dat was de stellige reactie van een medewerker van een programma op NPO Radio 2, nadat een rij-instructeur van de ANWB haar vertelde dat appen via een mobiele telefoon die in een houder in je auto hangt net zo gevaarlijk is als appen met diezelfde telefoon in je hand.

Mijn vraag was waarom je zou denken van niet, maar blijkbaar denkt een groot deel van de automobilisten minder zoals ik, en meer in de trant van het antwoord van de medewerker van het radioprogramma op NPO Radio 2: oké, je mag je telefoon niet meer vasthouden tijdens het rijden dus dan kun je zo niet meer WhatsAppen met de hele wereld, maar als hij in de houder zit, dan heb je hem niet vast en dan kan het dus wel. En hoe gevaarlijk is het nou al helemaal, even appen terwijl je aan het rijden bent? “Joh,” zei een kennis die ik erop aansprak dat zij/hij een WhatsApp typte terwijl ik naast haar/hem in de auto zat, “ik ben toch al langzamer gaan rijden, niks aan de hand hoor.” (Ik wilde onmiddellijk uit de auto, maar zij/hij stopte pas toen we op de plaats van bestemming waren.)

Gelukkig demonstreerde de medewerker van het betreffende radioprogramma vanmiddag in een simulator hoe het haar rijgedrag beïnvloedde als ze een appje ging typen op de telefoon in de houder, en kwam ze tot de conclusie dat je het typen van een WhatsApp (of welk bericht dan ook) op geen enkele manier kunt verantwoorden wanneer je een auto bestuurt. (Jammer genoeg hadden ze verzonnen dat de dame in kwestie 160 moest rijden in de simulator – alsof een bericht typen als je 80 of zelfs 50 rijdt niet al levensgevaarlijk is!)

Helaas zijn er hordes mensen die dit gewoon onzin blijven vinden, en die gewoon lekker allerlei dingen blijven doen op hun mobiel terwijl ze autorijden – ik hoorde laatst van iemand die een film zat te kijken tijdens het rijden, ik bedoel… ik weet niet eens wat ik bedoel, want hoe kom je er in naam van alle goden bij?

Je hersenen kunnen die dingen niet tegelijk doen, lieve medeweggebruiker. En al konden ze het wel, dan betekent het typen van en berichtje op een schermpje nog altijd dat je enige momenten niet op de weg kunt kijken. En je hoeft maar een paar seconden niet te kijken om een ongeval te veroorzaken, bijvoorbeeld omdat je te laat ziet dat de auto’s voor je afremmen of stil staan. Of doordat je het mist dat er iemand ineens uitwijkt naar links of rechts. Of wat dan ook. Rommelen met je mobiele telefoon en autorijden gaan gewoon keihard niet samen. Wat je ook beweert.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht, Persoonlijk, Schrijfsels, Social media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op (Niet) mobielvrij

  1. Mack zegt:

    Ik wil zelfs beweren dat appen vanuit de houder gevaarlijker is dan appen met een telefoon in je hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s