Zin

stevigIemand had een artikel geschreven over ‘zingeving’. Als opening stond er een zin die de schrijver geïnspireerd had: “De zin van het leven is dat je er zin in hebt.” Dat lijkt geweldig diep en goed doordacht.

Maar het is onzin. Er staat namelijk helemaal niets. ‘Er’ zin in hebben? Ik neem aan dat het gaat om zin hebben in het leven, dan. Maar wat is het leven? Is dat het bestaan op zich? Of zijn dat de dingen die je doet? Is het leven het geheel aan waarden en normen die je toepast? Of is het dit allemaal? En zo ja, waar heb je dan precies zin in, als je zin hebt in het leven?

‘Er zin in hebben’ impliceert dat je een bewustzijn hebt dat ergens kan vaststellen dat er iets is om zin in te hebben. En dan niet dat je honger hebt en dus zin hebt in een hapje te eten, maar dat er belevenissen zijn waar je aan deel wilt nemen. Maar wat is dan de zin van het leven voor alle levensvormen met minder bewustzijn en/of denkvermogen dan de homo sapiens?

En wat gebeurt er als je er geen zin meer in hebt? Is het dan een goed idee om er maar meteen de stekker uit te trekken? Betekent dat het einde? Of geldt in dat geval ‘als je er geen zin in hebt, dan máák je maar zin’?

Nee, ik weet ook niet wat de zin van het leven is. Ik heb wel een idee wat het zou moeten zijn, maar als ik het zeker wist, dan was ik niet meer op zoek. En ik ben net zo hard op zoek als jij. Naar waarom. Naar hoe. Naar wat. Maar één ding weet ik heel zeker: ‘er zin in hebben’ is het niet.

[Op wat volgens mij de zin van het leven is kom ik graag later terug. Stay tuned. Ha.]

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Inspiratie, Lief dagboek, Persoonlijk, Schrijfsels en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zin

  1. Villasappho zegt:

    O ik snap precies wat je bedoelt, alsof zo’n zin je niet ongelofelijk stimuleert er ene eind aan te maken! 😉

  2. Pingback: … dat je er zin in hebt | Jackles

  3. Pingback: ... dat je er zin in hebt - Jackles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s