Extreem

stemmenEr was een politieke partij die gisteravond zo goed als geen journalisten toeliet op hun ‘feestje’ als afsluiting van de Tweede Kamerverkiezingen. Een partij waarvan sommige mensen zeggen dat ze er een ‘vieze smaak van in hun mond krijgen’. Een partij van, vinden sommigen, extremisten.

Maar er stemden nou eenmaal mensen op die partij, al dan niet geholpen door de recente gebeurtenissen tussen Nederland en Turkije. En dat bleken zo veel mensen te zijn dat deze partij nu in de Tweede Kamer zit. Niet dat ze in de regering zullen komen, maar ze zitten er wel.

Wat mensen tegenstaat aan deze partij, is dat ze met regelmaat extreme uitspraken doen over religie en cultuur. Sterker, door sommige mensen wordt deze partij gezien als een bedreiging voor de Nederlandse samenleving.

Bovenstaande is typisch genoeg van toepassing op niet één, maar op twee partijen die gisteren tijdens de verkiezingen voldoende kiezers vergaarden om in de Tweede Kamer te komen. De ene partij kwam op drie zetels, de andere op twintig. Maar DENK en de PVV verschillen in wezen helemaal niet zo veel van elkaar. Een opvallende constatering toch. Dat juist twee clubs die lijnrecht tegenover elkaar willen staan, eigenlijk hetzelfde handelen en zelfs op dezelfde manier denken.

Het is vooral typisch dat de drie zeteltjes van DENK bijna evenveel, zo niet meer, verontwaardiging oproepen als de vette twintig van de PVV. Waar zit hem dat in? Zijn we gewend geraakt aan het extremisme van Wilders en zijn kornuiten? Of komt het er toch door dat extremisme minder erg lijkt als het zich afspeelt op een vlak waarin je jezelf ondanks alles herkent?

Vooral die laatste gedachte vind ik alarmerend. Er is heel erg veel te doen in Nederland. Het populisme heeft helemaal niet verloren gisteravond. Het is maar wat we onszelf wijsmaken.

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Media, Nieuws, Persoonlijk, Politiek, Schrijfsels en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Extreem

  1. Mack zegt:

    Dat komt omdat wij de angst die de PVV ons aanpraat, niet voor 100% durven te negeren. Ik vind het FVD ook een nare partij. Ook niks voor de zwakkeren over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s