Deradicaliseren

Afbeelding Bureau DiscriminatiezakenRadicalisering is een probleem. Dat hoor je toch vaak? Als iemand ‘radicaliseert’, dan wordt hij extremer in bepaalde opvattingen, idealiseert hij die opvattingen en sluit hij iedereen uit die een andere mening toegedaan is. Radicalisering is het extremer worden van bepaalde opvattingen. En als iemand maar voldoende geradicaliseerd is, dan is daar geen gesprek op argumenten meer mee te voeren. De opvattingen van de geradicaliseerde zijn in zijn ogen de enige juiste. Zoiets toch?

Geef toe, blanke Nederlander, jij dacht bij het lezen van bovenstaande aan de islam. Toch? Maar ik werd vanmorgen gewezen op een andere radicalisering: de radicalisering van de blanke Nederlander. Die zich, met de verkiezingen voor de Tweede Kamer in zicht, steeds duidelijker aftekent.

We hebben het de laatste tijd erg vaak over dat ‘de Nederlandse waarden en normen worden bedreigd’. Bij die waarden en normen worden door ‘Henk en Ingrid’ vaak onder meer de volgende zaken gerekend: Zwarte Piet, met je 65e met pensioen en goedkope, bereikbare zorg voor iedereen. Herkenbaar hè? Oké. Wel, Nederland: op onder meer die punten is een deel van onze bevolking behoorlijk geradicaliseerd. En wel op zo’n manier dat argumenten er niet meer toe doen, en dat er een zondebok wordt gezocht in iedereen die een andere mening is toegedaan.

Vervolgens wordt er gezocht naar dingen die onze zondebok anders wil dan wijzelf, en die worden uitvergroot. Wil een Nederlandse moslim geen kerstboom opzetten, omdat kerstmis hem niets doet? Dan probeert die moslim ‘ons’ dus onze feestdag af te pakken, en dus is de hele moslimpopulatie fout. Vindt een Nederlander met een donkere huidskleur Zwarte Piet niet leuk (omdat zij/hij ermee wordt gepest, en in het bijzonder in de Sinterklaastijd aangesproken wordt met Zwarte Piet, liefst met Surinaams accent), dan probeert die persoon ‘ons’ dus ons kinderfeest af te nemen, en dus hoort zij/hij in het verdomhoekje. (Samen met alle mensen trouwens die vinden dat er naar de Nederlander geluisterd moet worden die Zwarte Piet ter discussie stelt.)

Ik ben in het afgelopen weekend racist, nazi en smeerlap genoemd, alleen omdat ik zocht naar de nuance in de discussie over of de Nederlandse overheid over de schreef ging door Turkse diplomaten niet toe te laten tot Nederland, dan wel hun eigen ambassade, en ze onder begeleiding buiten de landsgrenzen te brengen. Let wel: door zowel Turkse Nederlanders als blanke Nederlanders. En ik nam op dat moment nog niet eens een standpunt in, ik vroeg alleen naar onder andere beweegredenen om een democratisch land fascistisch te noemen, en naar onder meer een verklaring waarom Nederlandse nieuwsbronnen pro-Israëlisch worden genoemd en wat dit te doen heeft met de discussie of de Nederlandse regering het recht heeft diplomaten van een ‘bevriende’ natie te weigeren.

Natuurlijk had ik het kunnen weten, na al maanden van vaak zonder resultaat zoeken naar verbinding in discussies met (onder andere, maar niet uitsluitend) voorstanders van Zwarte Piet en (onder andere, maar niet uitsluitend) aanhangers van Recep Tayyip Erdoğan. Met geradicaliseerde mensen is het moeilijk spreken over de nuance. Die bestaat namelijk voor geradicaliseerden niet meer. Ze zitten vast in hun denkbeelden.

Maar het gaat dus niet alleen om moslims, lieve mensen. Het gaat ook, en misschien wel vooral, over geradicaliseerde Nederlanders. Die hun land ‘terug willen veroveren’ (samen met de PVV van meneer Wilders), terwijl helemaal niet duidelijk is wie het land dan overgenomen zou hebben en of er wel een vijand is. Die rare conclusies gaan trekken, zoals dat mannen en vrouwen hier in Nederland al duizenden jaren gelijkwaardig zijn (CDA’s Sybrand Buma), terwijl vrouwen pas sinds 1957 (ja, pas 60 jaar geleden!) ‘handelingsbekwaam’ worden geacht volgens de Nederlandse wet. Die vinden dat mensen “terug moeten naar hun eigen land”, terwijl dat eigen land gewoon Nederland is. Die elke Turk en elke Marokkaan over één kam scheren, terwijl de stille meerderheid hier geaard is, in dit land, en helemaal nergens anders naartoe wil.

Als we spreken over deradicaliseren, dan denk ik dat we het moeten hebben over het deradicaliseren van alle mensen. Het is toch van de dolle dat we vaak geen gesprek meer kunnen voeren zonder naar elkaar te schreeuwen, en dat we zelden meer luisteren naar wat een ander te zeggen heeft? Iedereen heeft gelijk, net zoals jij. Het is de invalshoek die verschilt. Maar dat hoeft toch niet te betekenen dat we elkaar moeten haten en uitschelden? Laten we in gesprek blijven. Iedereen wil uiteindelijk hetzelfde. We zijn allemaal mensen. Samen komen we er echt wel uit.

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Media, Nieuws, Persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s