Stemmen

Van de honderd kiesgerechtigden in de Verenigde Staten gingen er afgelopen november minder dan vijftig naar de stembus. Iedereen weet denk ik wel wat de uitslag was, toch? Afijn, we zijn inmiddels bijna drie maanden verder. En wat zijn er ineens veel mensen aan de andere kant van de oceaan die hun democratisch verkozen president niet willen! Het zijn er miljoenen. En daar zijn vele honderdduizenden mensen bij die niet zijn gaan stemmen.

stemmenHier in Nederland zijn op 15 maart verkiezingen. Het kan je ontgaan zijn, maar de meeste mensen zullen het wel weten. De meeste mensen zullen waarschijnlijk ook wel gaan stemmen. In 1998 gingen de minste stemgerechtigden naar de stembus: net iets meer dan 73%. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stemde iets minder dan 75% van de mensen die een stem uit mocht brengen. Dat is hoe dan ook meer dan de helft. Gelukkig. Maar dat betekent ook dat er een behoorlijk aantal mensen is dat niet gaat stemmen. Dat is toch jammer.

Het is makkelijk om te roepen dat die ruim 3.000.000 mensen (of meer, of minder, wie weet wat de opkomst dit jaar is) die niet gaan stemmen dom zijn, en hun recht op inspraak in dit land verspelen door niet te gaan stemmen. Maar eerlijk gezegd snap ik de mensen die niet gaan stemmen wel een beetje. Want wat zie je er nou helemaal van, van die stem die je uitbrengt? Alle politici liegen toch? Geen enkele politicus komt toch zijn beloften na?

[Een intermezzo. Er was een paar jaar geleden een politicus die ervoor koos niet te liegen. Die gewoon keihard zei wat de waarheid was. Toen er (weer) een dik pak geld uit Europa naar de Grieken ging, zei deze politicus eerlijk dat hij er niet voor instond dat het geld ook weer terug zou komen. Een ander daarentegen beweerde dat Nederland die centjes wel terug zou zien. De laatste is nog lijsttrekker van zijn clubje. De eerste is met de staart tussen zijn benen weggestuurd door zijn partijgenoten. En dat geld komt niet terug hoor. Tot zover eerlijkheid en politiek.]

Wacht! Ik heb een idee.

Ga je zelf stemmen? En ken je mensen die niet gaan stemmen? Vraag hen hun stembiljet aan jou over te dragen. Zo hoeven de mensen die toch niet willen stemmen niet naar de stembus, en wordt de stem toch uitgebracht. En dan gaat die stem niet naar de vuilnisbak.

Nee, het maakt me niet uit waar je op stemt. Of waar degene op stemt wiens stembewijs je laat gelden. Maar breng die stem uit. Of zorg dat de stem van een ander wordt uitgebracht. Stemmen is ons recht. En zorgen dat er geen stemmen verloren gaan is de plicht van ons allemaal.

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Media, Nieuws, Persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Stemmen

  1. Mack zegt:

    Goh, wat een idealisme nog! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s