Patriotten

voicebreaksglassSinds vrijdag is er in de Verenigde Staten een megalomane, populistische maniak aan de macht. En dat is best ernstig. Maar nog veel ernstiger is dat mensen aan deze kant van de oceaan denken dat het hen niet zal beïnvloeden. En dat het verder geen kwaad kan. “Over vier jaar zit er weer een ander,” hoor ik mensen zeggen.

Maar laten we even niet kijken naar over vier jaar. Laten we kijken naar over een paar maanden. Wanneer er verkiezingen zijn, of zijn geweest, in ons eigen land en belangrijke landen om ons heen. Want die worden nu direct beïnvloed door de verkiezing van Maniak in de VS.

Onze eigen maniakken (Le Pen, Wilders, Petry, om er een paar te noemen) zijn high van de overwinning van Trump en denken in zijn kielzog ook Europa “terug te geven aan u, het volk”. Daarbij bedienen ze zich van dezelfde retoriek als de president van Amerika (ze noemen hun beoogde kiezers bijvoorbeeld steevast ‘patriotten’). Als u denkt dat dit leeg en hol is: hé, het is Trump ook gelukt. Waarom zou het de populisten hier dan niet lukken?

Gematigd Nederland verzint ondertussen scenario na scenario om te bedenken op welke manier we toch nog onder premier Wilders uit kunnen komen. We verwachten dat hij toch geen meerderheid gaat krijgen. We verwachten dat hij toch geen coalitie gevormd krijgt. We verwachten van alles en nog wat.

Maar we verwachtten ook dat Clinton wel zou winnen van Trump. En we verwachtten dat Trump wel wat gematigder zou worden als hij eenmaal president was. We verwachtten dat het niet zo’n vaart zou lopen met de snelheid waarop hij zijn radicale ideeën door zou voeren. En wat is er nu over van die verwachtingen? Enneh, Brexit zou toch ook niet doorgaan? Tja.

In plaats van dingen te verwachten, zouden we iets moeten doen. De straat op? In gesprek gaan? Een stukje tikken zoals dit? Maakt dat voldoende verschil? Ik weet het niet, maar als het ook maar enig verschil maakt, dan zouden we het zonder meer moeten doen. Blijven zitten en maar hopen dat het allemaal zo’n vaart niet loopt is absoluut geen optie.

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Media, Nieuws, Persoonlijk, Politiek, Schrijfsels en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Patriotten

  1. ria zegt:

    Ik stemde meer dan 50 jaren en er is nog nooit uitgevoerd wat werd beloofd. Nu zie ik wel wat het wordt . Bij voorbaat een politicus uit te sluiten en de grond in te boren is ook geen oplossing.

  2. Mack zegt:

    Hee, dat zijn mijn woorden, dat we er hier niet teveel van zullen merken. Ik sta daar vierkant achter, en met Wilders wordt het ook helemaal niks. Over twee jaar zit er waarschijnlijk een ander, want deze man is niet houdbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s