Zegeningen

Pasgeleden was het Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Dagen om bij stil te staan, en dagen om te vieren. Wat mij opviel in alle mogelijke media, was hoe hard er gezanikt werd rondom die dagen. We zouden ze af moeten schaffen. Ze zouden niet meer nodig zijn. En niet meer relevant. En er is o-zo-veel mis met onze maatschappij. Iedereen was aan de azijn. En dat terwijl ik vind dat we weinig te klagen hebben.

Weet je, we zijn niet in oorlog. Ik denk dat het heel belangrijk is om ons dat te realiseren. Het is vrede hier, waar wij leven. We hoeven niet dagelijks bang te zijn dat we op straat neergeknald worden door sluipschutters van de vijand, we worden niet overheerst, er vallen geen bommen op onze huisjes. In al onze steden staan de gebouwen gewoon overeind, en er zitten geen kogelgaten in.

Genaaid?
Wat ik om me heen zie, is dat hele volksstammen zich genaaid voelen. Door de regering, door de politie, door de belastingdienst, door hun kabelmaatschappij, door de CIA, door alle asielzoekers die helemaal niet in hun buurt wonen. Maar denk eens na over wat oorlog is. En wat je allemaal zomaar niet meer zou kunnen hebben, wanneer het oorlog is. Sla eens een boekje open en lees eens een stukje over de oorlog die we hier, op ons eigen grondgebied, pas iets meer dan 70 jaar nog hadden. Lees eens over hoe de mensen het hadden. En over wat de mensen niet hadden, en niet konden.

Benadeeld?
Je bent helemaal niet benadeeld als je in Nederland woont, zelfs niet (ja, ik weet dat ik makkelijk praten heb) als je werkloos bent, of (kom maar op) ziek, of (ja, ik zeg het gewoon) oud. Want er is verdomme wel geen oorlog hier. En je mag gewoon zeggen wat je maar wilt. En het is veilig om over straat te gaan. En er is eten. En schoon water. Oké?

Dus…
Sta daar eens bij stil, de volgende keer dat je met een pesthumeur een karretje door de overvolle supermarkt duwt op zaterdagmiddag. Of de volgende keer dat je onder de douche staat te balen van het feit dat je naar je werk moet. Als je je bedenkt hoe wonderbaarlijk het is dat je maar een knop om hoeft te draaien en er komt warm water uit de muur gestroomd, dan is het helemaal niet moeilijk om je ontzettend gezegend te voelen.

Hope-2-570x3791

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Inspiratie, Media, Nieuws en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Zegeningen

 1. Mack zegt:

  Het is waar, maar waarom zou depressie toch zoveel mensen treffen? Een tekort aan een stofje in hun hersenen? Geloof er niks van. Welvaartsziekte. En dat bedoel ik niet denegrerend. Doordat we niet meer mee kunnen komen met de snelheid van de maatschappij.

  • Jackles zegt:

   Ik weet niet of het aan de snelheid van de maatschappij ligt, Mack. Maar feit is dat mensen zichzelf (& dus al hun zegeningen) keihard voorbij rennen. Het ligt er denk ik vooral aan dat ‘we’ bezig zijn met de wereld om ons heen, & helemaal niet met onszelf. & dat wijt ik niet alleen aan Facebook en consorten.

 2. Plato zegt:

  Jackles, kom hier…. ik ga je een enorme omhelzing bezorgen. Want je hebt ZO verschrikkelijk gelijk en ik ben blij dat je het hebt opgeschreven. En wordt verdomd veel geouwehoerd en het is allemaal heel makkelijk alles op de buitenlanders, de regering of op Poetin (hoewel, dat is dan wel weer een beetje leuk) te schuiven. Precies zoals je schrijft, voel ik dat ook.
  Ik ben blij 🙂

  • Jackles zegt:

   ❤ Thanx Plato! Ik bloosde toen ik je reactie zag vanmorgen. & de mensen waarmee ik in vergadering ging zich afvragen waarom. Haha!

   • Plato zegt:

    Ha, dat moeten we hebben. Ghegheghe, die vergadering moet dan wel bijzonder interessant geweest zijn, wil jij ondertussen reacties gaan zitten bekijken. Maar de reactie was gemeend en verdiend.
    Lees dit dan maar in je eentje 🙂 🙂

 3. Villasappho zegt:

  Thank you! Eindelijk iemand die het gewoon eens snapt. Al dat gejank (ook op blogs en ik ben zelf ook niet onschuldig) over van alles en buiten de blogwereld het oeverloze gelul over zorgkosten en asielzoekers. Iedereen heeft een mooie platte tv, auto en de nieuwste telefoon lijkt het en nog is het fucking niet genoeg. Ik ben blij dat ik naar een museum moet om te weten hoe een tank of wapen eruit ziet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s