Alle levende wezens

Hoeveel mensen herinneren zich de South Park-episode met de Sea People? Er gebeurt natuurlijk van alles, maar uiteindelijk hebben de jongens een aquarium met daarin piepkleine mensachtige waterwezentjes, zogenaamde Sea People. Die huisjes bouwen en een maatschappijtje beginnen, terwijl de jongens ernaar staan te kijken alsof ze god zelf zijn.

Op een gegeven moment krijgen de Sea People door wie hen in het aquarium heeft gestopt en wie er, dus, volgens hen verantwoordelijk is voor hun schepping: Eric Cartman. Omdat ze hem zo dankbaar zijn, bouwen ze een standbeeld voor hem. Cartman dolblij natuurlijk, want hij wordt aanbeden als de autoriteit die hij vindt dat hij is (en zijn vrienden uiteraard niet).

Dan is er een groepje Sea People dat aan de andere kant van het aquarium ook een standbeeld bouwt. En wel het standbeeld Tweek, van één van de andere jongens. Want zij zijn ervan overtuigd dat híj hun schepper is. Vervolgens vallen de beide groepen Sea People elkaar aan, met terroristische aanslagen, om de andere club te overtuigen van hun gelijk dan wel het ongelijk van de ander. Uiteindelijk vernietigen ze elkaar met nucleaire wapens.

Earth as seen by HubbleAan die aflevering van South Park moest ik denken toen ik naar een foto zat te kijken die ruimtetelescoop Hubble nam van onze aarde. Vanmorgen las ik in de krant dat ondanks dat niemand er meer aandacht voor heeft, we dichter bij een nucleair conflict zijn dan aan het begin van de jaren ’80. Blijkbaar hebben we allemaal helemaal niks opgestoken van de afgelopen zeventig jaar en denken sommigen op deze wereld nog steeds aan Mutual Assured Destruction. En anderen aan kleinschaligere inzet van nucleaire wapens, om verdere escalatie te voorkomen. (Alsof de andere partij, na jouw inzet van kernwapens op kleine schaal, gelaten zal zeggen: “O ja, oke, dan dammen we wel in!”)

Het verbaast me nog altijd dat we ons niet meer één voelen als we foto’s zien als deze. Deze planeet is alles wat we hebben, mensen. Hij is van alle levende wezens die erop rondlopen. Het zou handig zijn als we ons daarnaar gaan gedragen. Hoe lang duurt het voordat we beseffen dat we niet verder kunnen zonder elkaar?

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Inspiratie, Nieuws, Persoonlijk, Politiek, Schrijfsels en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Alle levende wezens

  1. Mack zegt:

    Ik geloof dat het goed gaat komen. Wetenschappers zijn erin geslaagd om een mannelijke zaadcel na te maken zonder tussenkomst van een man. Vrouwen kunnen dus voort op deze planeet zonder dat een man nog een rol speelt. Vrouwen dreigen niet met nucleaire wapens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s