Socia(a)l

angry-man-laptopEigenlijk had de titel boven dit stukje moeten zijn: Waarom sommige mensen ontzettende rotzakken zijn op social media. Dat was me te lang. En misschien ook wat te hard. Maar die vlag dekt wel de lading. Want: waarom zijn sommige mensen eigenlijk ontzettende rotzakken op social media?

Nee, het ligt er niet aan dat mensen zich schriftelijk wat minder goed uit kunnen drukken dan wanneer ze met iemand staan te praten. Afgaande op sommige commentaren die ik weleens tegen kom op social media kunnen mensen zich prima uitdrukken op schrift. En zelfs mensen die zich gewoonlijk niet zo scherp uitlaten over welke kwestie dan ook blijken op social media in ongenuanceerde schreeuwlelijken te kunnen veranderen.

Aankijken
Je hoeft op Facebook en dergelijke platformen niemand aan te kijken terwijl je je mening geeft. Als je tegenover iemand in de kroeg staat die een mening verkondigt waar je het niet mee eens bent, dan sta je, wel, tegenover diegene in de kroeg. En dan zeg je niet zo gauw dingen als: “Opdonderen met je kleinzielige betoog, laffe xenofoob.” En je gaat mensen helemaal niet vertellen dat je ze op gaat knopen aan de hoogste boom, of gaat proberen ze voor een vuurpeloton te brengen, de volgende keer dat je ze tegen komt.

Sociale context
Dat je dat ten overstaan van de verkondiger van de mening niet doet, ligt er niet aan dat je op je gezicht geslagen kunt worden. De meeste mensen slaan een ander namelijk niet zo vlot op het gezicht. Het ligt eraan dat er sociale context is. Iemand staat tegenover je. Je hoort een stem, ziet de ogen. Neemt de lichaamstaal waar. En aangezien we sociale wezens zijn, gaan we dan (een uitzondering daargelaten) geen lelijke of beledigende dingen zeggen. Sterker, vaak voeren we dan het gesprek. En komen we erachter dat iemands mening daadwerkelijk ergens op slaat. Ook al ben je het er niet mee eens. Roep dan nog maar eens dat iemand een ‘blinde godsdienstwaanzinnige’ is.

Sociale consequentie
Waarom dan wel op social media? Wel, dat vakje op Facebook of Twitter waar je het commentaar op een ander in kwijt kunt is alleen maar dat: een vakje. Het heeft geen gezichtsuitdrukking en laat geen emotie zien wanneer je er letters in begint te typen. En daarom vergeten mensen er soms bij stil te staan dat er wel een mens zit aan de ontvangende kant; een mens die wel emotie en gevoel heeft, anders dan dat commentaarvakje. Op social media praten mensen tegen twee dimensies, waar niemand onwillekeurig kan laten zien dat hij gekwetst is door wat je zegt. Als je op social media iets zegt, kun je niet geraakt worden door wat je woorden losmaken. De sociale consequentie van wat je roept, is afwezig.

Even stilstaan bij de ander
Natuurlijk zeg ik niet dat mensen ermee op moeten houden hun mening te geven op social media. Maar probeer er de volgende keer gewoon eens bij stil te staan, voordat je iemand een ‘slechte moeder’ of een ‘junkie’ vindt. Bedenkt dat die ander ook gewoon maar zijn best doet. Dat iedereen zich maar staande probeert te houden. En dat je iemand heel erg kunt kwetsen door spijkerhard te oordelen over iets waar je het fijne niet van weet.

[Beeld: newscurry.co]

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Inspiratie, Nieuws, Social media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Socia(a)l

  1. Marloes zegt:

    Goed stuk Jacqueline. Ik merk zelf ook dat ik soms te hard reageer op twitter. Vaak ook omdat ik me aangevallen voel. Ik ben langzaam maar zeker al die negatieve elementen uit mijn timeline aan t verwijderen

  2. Mack zegt:

    We hebben ook (geevolueerd) gedrag ingeprogrammeerd in onze hersenen. Bij contact met onbekenden ben je in principe vriendelijk, omdat dat je overlevingskansen vergroot. (las ik toevallig eergisteren) Dat is natuurlijk uitgeschakeld op social media. Toch ben ik vriendelijk tegen je. Eigenlijk klopt er geen bal van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s