Loslaten

letitgo“Laat het los!” Als je tegen een ander vertelt wat je dwars zit, krijg je deze kreet al snel te horen. Na de Disneyfilm Frozen helemaal. Onenigheid met je baas? “Laat het los!” Je werk even niet leuk? “Laat het los!” Je kunt tot je teleurstelling maar niet consequent blijven met je dieet? Ach, wat doet het er vandaag toe, laat het los! Klinkt simpel genoeg. Maar waarom werkt het vaak niet goed, dat loslaten?

De term ‘loslaten’ impliceert dat je iets laat gaan. Dat je je hand opendoet, het handvat loslaat en dat dat wat je dwars zit dan gewoon, vanzelf, bij je weg drijft. Je hoeft er, lijkt het, niets voor te doen. Alleen maar ‘loslaten’. Behalve dat de realiteit vaak is dat je toch nog bezig blijft met datgene wat je zo vol overgave los had gelaten.

Werk aan de winkel
Waarom blijf je maar nadenken over wat er gebeurd is? Waarom lukt het niet om niet te denken aan die confrontatie met je baas, of dat vervelende telefoongesprek met een klant? Omdat je diep in jezelf vindt dat het anders had moeten gaan. Datgene waarover je maar blijft nadenken, had op een andere manier plaats moeten vinden. Of, beter nog, helemaal niet moeten gebeuren. Maar helaas, het ging zoals het ging.

Iets echt ‘loslaten’ gaat jammer genoeg niet vanzelf. Je hebt er werk aan. Er zijn een aantal dingen waar je eerst wat mee moet als je jezelf voorneemt iets los te laten, en dat zijn aandacht en acceptatie. Dat klinkt al als een hoop meer werk dan loslaten, en dat is het ook. Het betekent namelijk reflectie. En actie. Om iets los te laten, moet je eerst iets doen.

Vraag
Om te kunnen accepteren dat iets nou eenmaal zo is, en het dus uiteindelijk los te kunnen laten, moet je er aandacht aan besteden. Niet door te malen over hoe het anders had gemoeten; dat deed je al, en dat was niet heel effectief. Maar wel door jezelf de vraag te stellen: kan ik er nu iets aan doen? Wees eerlijk. Oordeel niet. Evalueer je eigen handelen, en dat van een ander, alsof je er niks mee te maken hebt. En geef dan antwoord.

Actie en/of acceptatie
Als het antwoord op de vraag ‘ja’ is, doe dan iets. Ga praten met die baas. Bel die klant terug. Wees constructief. Je wilt iets herstellen waarvan je vindt dat het niet goed was. Voer een zinvol gesprek met maar één doel: uit de impasse komen. De situatie verbeteren. Ervoor zorgen dat er een waarheid komt die je kunt accepteren. Is het antwoord ‘nee’, dan is het gewoon zo. Je staat voor een voldongen feit, iets wat buiten jouw invloed ligt. Punt. Accepteer de situatie voor wat hij is. Sluit het boek.

Pas als je accepteert wat er is, en je daaraan overgeeft, kun je iets loslaten. Het kan zomaar zijn dat het dan inderdaad ook wegdrijft. Niet vanzelf, nee. Maar de meeste dingen gaan niet vanzelf. Anders had je ook nooit eer van je werk. Toch?

[Beeld: Disney’s Frozen]

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Inspiratie, Persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Loslaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s