Beroemdheid

Marilyn_MonroeIn Sir Edmund, de cultuur- en wetenschapsbijlage van de Volkskrant op zaterdag, las ik (zoals elke week) de column van Sheila Sitalsing. Deze week vond ze dat het ‘de eeuw van de vrouw’ is. Die conclusie vond ik kort door de bocht. En onjuist. Op basis van haar column al. Dus ging ik zelf kijken.

Op de site Pantheon.media.mit.edu brengt men ‘wereldberoemdheid’ in kaart. Leuke site, want je hebt allerlei mogelijkheden om de beroemdheden te filteren (op land van herkomst, op geboortedatum, enzovoort). Dat deed Sitalsing ook voor het schrijven van haar column. Wat haar opviel is: hoe jonger de mensen op de lijst, hoe meer vrouwen erop staan. Vandaar de conclusie dat het de eeuw van de vrouw is.

Op de site ging ik zelf ook filteren. En concludeerde bijvoorbeeld: hoe jonger de mensen op de lijst, hoe minder uitvinders en filosofen erop terug te vinden zijn. Ja, wel meer vrouwen, maar dan wel vooral zangeressen, actrices en andere beroemdheden. De conclusie zou zomaar kunnen zijn dat we steeds minder waarde hechten aan prestaties. En meer aan uiterlijk vertoon.

Een voorbeeld: tussen de celebs die op de lijst staan die na 1980 zijn geboren, vind je mensen terug als Lindsay Lohan (wereldberoemde junkie) en Paris Hilton (per ongeluk schatrijke slampamper).

Je zou kunnen stellen dat het de eeuw van de vrouw is, omdat er meer vrouwen op deze lijst terug te vinden zijn naarmate je dichter bij deze eeuw gaat kijken. Maar je zou ook, minder aardig, kunnen stellen dat vrouwen belangrijker worden gevonden naarmate ze knapper, dan wel rijker zijn. En dat ze daarom beroemd worden, en daardoor op deze lijst belanden.

Als vrouwen vooral worden gewaardeerd om hun uiterlijk of hun geld, dan denk ik dat we wat gelijkwaardigheid betreft nog een lange weg te gaan hebben.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s