Zorgen

smile-05Eerder vandaag schreef ik op Twitter: “Als mensen zeggen dat ze te veel nadenken, dan bedoelen ze meestal dat ze zich te veel zorgen maken.” Daar wil ik nog wel wat over kwijt in meer dan 140 tekens.

Bij mijn werkgever gaat weer een reorganisatie plaatsvinden. Sommigen noemen het een ‘nieuwe richting’, sommigen spreken van een ‘aardverschuiving’ en een paar mensen hebben de term ‘er wordt een bom gedropt’ laten vallen. Ondanks de grappen die iedereen loopt te maken is er veel spanning. Mensen denken veel na over wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Mensen denken zich bijkans een ongeluk.

Feit is: voorlopig weet nog bijna niemand iets. En als straks iedereen wel iets weet, zullen mensen toch blijven denken over wat er gebeurd is, wat er te gebeuren staat, wat er met hen gaat gebeuren, en/of met hun werk. Denken, denken, denken.

“Je denkt te veel,” hoor je mensen vaak tegen anderen zeggen die hun onrust in woorden uitdrukken. Ook een veelgehoorde: “Denk er nou maar niet aan.” Maar mensen denken lang en diep na over sommige zaken met een reden.

Als mensen lang en diep na gaan denken over onderwerpen, dan doen ze dat meestal niet om een probleem te doorgronden of een oplossing te zoeken. Mensen denken vooral na over zaken om te ontdekken wat hen pijn doet. Welk aspect van hetgene waar ze over denken hen in een lastige positie brengt. Wat er naar is aan het onderwerp waar ze over nadenken.

Zoek op Google eens op afbeeldingen met de termen ‘quotes’ en ‘thinking’. Als één van de eerste kom je tegen: “Dear mind, please stop thinking so much at night, I need to sleep.” Die manier van ‘denken’ heeft niets te maken met wat Plato noemde “het gesprek van de ziel met het zelf”. En alles met “je zorgen maken”.

Ik heb een andere inspirerende quote. Niet over denken, maar over je zorgen maken. “Know that worrying is as effective as trying to solve an algebra equation by chewing bubblegum.” Dat zei een wijze columniste eens in de Chicago Tribune. Denk daar maar eens over na.

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Inspiratie, Persoonlijk, Random writings. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s