Nepparlement

Ene Geert Wilders noemde onze volksvertegenwoordiging pas geleden ‘nepparlement’. En hij kon nog wel eens gelijk krijgen. Want als we onze volksvertegenwoordiging overbodig maken, wat is ze dan nog?

De associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Zegt iemand dat iets? Mijn wilde gok is dat de meeste mensen die het referendum hierover mogelijk hebben gemaakt geen idee hebben. Of in ieder geval slechts een vaag idee. Waar zijn ze, dan wel we, eigenlijk voor, dan wel tegen? Het is nogal een verhaal. U leest hier wat de associatieovereenkomst inhoudt.

En binnenkort kunnen we er dus over stemmen. Of u voor of tegen stemt maakt me in wezen niet zo veel uit. Maar dat het referendum er is, dat zet me aan het denken. En dat zou u ook moeten doen. In ieder geval voor even.

Als we gaan stemmen voor dat referendum tegen de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, reduceren we ons parlement pas echt tot ‘nepparlement’. Immers, we hebben die gasten bij elkaar gestemd; het is onze volksvertegenwoordiging. Daarmee hebben we gezegd: jongens, jullie nemen beslissingen namens ons allemaal. Ga met god! Allemaal hartstikke democratisch. Ja?

En dan nemen ze een beslissing namens ons allemaal.

En dan gaan wij een referendum houden waarmee we zeggen: die beslissing hadden jullie niet mogen nemen namens ons allemaal.

Waarmee we in feite zeggen: jullie zijn ons hele eigen, door ons bij elkaar gestemde nepparlement. Want we hebben tegen jullie gezegd, neem beslissingen namens ons allemaal, maar nu puntje bij paaltje komt, willen we niet dat jullie beslissingen namens ons allemaal nemen. Met andere woorden, jullie kunnen beslissen wat jullie willen, maar dan houden wij een referendum en dan doen jullie beslissingen er gewoon lekker niet meer toe.

Als haar beslissingen vrijblijvend worden, is onze volksvertegenwoordiging pas echt veranderd in een ‘nepparlement’.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Media, Nieuws, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Nepparlement

 1. Mack zegt:

  Goede redenering. Laat de politiek maar aan de politici over.

 2. Hartelijke Hot Hulk zegt:

  Ach ja, onlangs las ik dat de parlementariërs het niet eens waren over de verkiezingen in Burundi.
  Weet jij waar dat ligt?
  En voor onze ZORG zorgen weten ze geen oplossing.

 3. Dhyan zegt:

  Ze vertegenwoordigen in hun beslissingen de wens van het volk niet dat is er nep aan. De eu heeft zoals makkelijk is aan te tonen een wens tot alsmaar meer macht en die verkrijgen ze onder andere door gebiedsuitbreiding. Helaas bekommeren zich op geen enkele wijze van de consequenties terwijl ze van deskundigen toch diverse signalen krijgen om dat niet te doen. Dat niet bekommeren om de consequenties dat merken we steeds meer en gaat ons als natie straks héél erg veel geld kosten. Geld (dat ze zeggen niet te hebben voor de zorg en andere voorzieningen in potten uit spaarzaamheid verkregen) verdwijnt straks naar de wapenwedloop die het gevolg is van deze gebiedsuitbreidingsdrang. Wij hebben dermate slechte bestuurders dat je belangrijke beslissingen niet langer meer aan ze over kunt laten.

 4. Dhyan zegt:

  Oja en het gaat om het principe want waar al die handtekeningen voor moesten worden opgehaald (het is ook weer een ontkenning van het democratie principe zo’n bijna niet te halen eis voor een referendum) is een raadgevend referendum en kunnen ze zo naast zich neerleggen. Maar ik maak zeker gebruik van dat recht zodat ik in ieder geval kan laten weten dat ik het met juist deze specifieke actie totaal oneens ben. Het is veel duidelijker dan kiezen voor een partij waarin je je weliswaar in kunt vinden maar ook stemt voor iets waar je totaal tegen kunt zijn. Dus ik ben blijer met referenda dan nationale verkiezingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s