Generaliseren

Vandaag las ik op verschillende plaatsen dat ik racistisch ben. Nee, niet dat mensen mij persoonlijk racistisch noemden. Maar dat ik, als geboren blanke, gedragingen vertoon die inherent racistisch zijn, en dat ik, als geboren blanke, dus zal moeten accepteren dat ik inherent racistisch ben.

Die veronderstelling maakt me boos. En dat heeft niets te maken met dat ik een hekel zou hebben aan mensen die een andere huidskleur hebben dan blank, of met dat ik vind dat mij als blanke tekort wordt gedaan. Het heeft ermee te maken dat mensen zomaar aannames doen over hele bevolkingsgroepen.

Ik vind het ook niet kunnen dat alle mensen die op de Middellandse Zee in een bootje gepropt zitten allemaal ‘gelukszoekers’ worden genoemd. En dat alle mensen met een Noord-Afrikaans uiterlijk ‘terrorist’ worden genoemd. Dat iedereen met een Japans of Chinees uiterlijk zonder meer ‘slim’ en ‘hardwerkend’ is. Dat jongeren met donker geverfd haar altijd ‘gothic’ of ‘emo’ zijn. Dat mensen met tatoeages die motor rijden altijd tuig zijn. Dat mensen die ouder zijn dan 30 en nog nooit seks hebben gehad ‘zielig’ zijn. Dat van mensen die wegens arbeidsongeschiktheid een uitkering hebben altijd wordt vermoed dat ze de boel flessen. Dat alle rijken altijd gierig zijn. Dat van alle daklozen in Westerse landen wordt gevonden dat ze het zelf schuld zijn. Dat alle politici altijd ‘fout’ zijn. Dat de mens inherent slecht en gewelddadig is.

Alle stereotyperingen zijn in mijn ogen oneerlijk en verkeerd. Ik weet dat sommige mensen nu zullen zeggen dat ‘generaliseren gewoon wel eens moet kunnen’, en dat ik alles niet zo letterlijk, dan wel zo serieus moet nemen. Maar hoor eens hier: hele bevolkingsgroepen over één kam scheren kan simpelweg niet. Omdat het niet eerlijk is ten opzichte van het individu. En tegen oneerlijkheid verzet ik me. Altijd.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Filosofie, Media, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

13 reacties op Generaliseren

 1. Plato zegt:

  Zeer met je eens, Jackles.
  En daarom zeg ik: ALLE mensen die generaliseren, meteen elimineren.
  Joh, wat zeg ik nu? ’t Zal stil worden op aarde.

 2. Mack zegt:

  Duitsers? Dat mag toch wel hoop ik he?

 3. ria zegt:

  Ja Jackles Mac heeft gelijk. Natuurlijk mag je Duitsers generaliseren en weet je waarom?
  Ze zullen er heus niet van traumatiseren.:-)

  Groetjes, Ria

 4. Mee eens! Mijn nek haren groeien als … grrr Dat hokjes gedoe!! Mensen zouden meer het lef moeten hebben om elkaar beter te leren kennen! Want elke keer als zij dat niet doen hebben ze en dikke vette gemiste kans!

 5. Hartelijke Hot Hulk zegt:

  Ooit zei iemand, “oordeel niet, of…………………”!

 6. Margo zegt:

  Het is gemakzucht. Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?

 7. Sheila zegt:

  Helemaal mee eens! Alleen dan vanuit de optiek van een niet blanke dan 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s