WE-300: Evenaren

Eindelijk heb ik weer eens een stukje geschreven in het kader van Word Exact 300. Ben een dag te laat voor de deadline die Plato stelde, maar beter laat dan nooit zullen we maar (weer eens) zeggen…

Verliezen bestond niet in zijn vocabulaire. Of tenminste, zo deed hij de mensen om hem heen geloven. Hij verloor niet, hij won. Alleen maar.
Verliezen bestond niet. Punt.

De waarheid was natuurlijk dat hij een slechte verliezer was. Hij kon er niet mee omgaan om te verliezen, en dat deed hij dan ook niet. Als hij verloor sloeg hij compleet dicht. Dan blokkeerde hij. Dan verbrandde hij alle bruggen achter zich, smeet hij alle mogelijke deuren dicht. Verliezen, dat kon hij niet. Verliezen was iets wat hij ontkende tot hij zelf geloofde dat het niet gebeurd was.
Er werd vaak over hem gezegd dat hij een winnaar was, en dat leken zijn prestaties ook te onderbouwen. Prijzen had hij gewonnen. Veel. Meer dan de meeste mannen die hetzelfde deden als hij had gedaan. Als ze spaken over wat hij allemaal had bereikt groeide hij een beetje, dan voelde hij zijn hart opzwellen. Dan was hij zowaar trots op zichzelf.
Hij deed er altijd bescheiden onder, maar natuurlijk genoot hij als mensen zijn prestaties roemden, als hij in een gezelschap zat waarvan iedereen moest erkennen dat hij meer had bereikt dan zij. Hij zei dan dingen zoals: ‘ach, ik had een geweldig team om me heen’, of: ‘het zit er dik in dat jij meer gaat bereiken dan ik hoor’. En hij gaf mensen tips over hoe ze beter konden worden.
Maar nee, hij wilde helemaal niet dat één van de anderen even goed zouden worden als hij, of zelfs meer zou bereiken dan hij. Hij hoopte dat de prestaties van de rest altijd achter zouden blijven bij die van hem. Dat hij altijd degene zou blijven met de meeste titels, met de meeste vinkjes achter zijn naam. Wie was hij nog als anderen niet meer naar hem op zouden kijken?

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Random writings, Schrijfsels, Word Exact 300. Bookmark de permalink .

10 reacties op WE-300: Evenaren

 1. Wat triest, hij moet van zich zelf de beste zijn, anders is hij niets waard. Mooi geschreven Jackles!

 2. clair1991 zegt:

  oeps, wat een zielig persoon dat hij zijn eigenwaarde afmeet aan de prestaties van anderen. Helaas gebeurt dat zoveel. Er zijn niet veel mensen over die echt blij voor een ander kunnen zijn zo.
  Mooie WE invullling. bedankt voor het plaatsen.

 3. Harrij Smit zegt:

  Jouw hoofdpersoon zal de enige niet zijn, die er zo over denkt, want we worden door opvoeding en opleiding gehersenspoeld om vooral steeds de beste te zijn. Leuke WE invulling.

 4. Marja zegt:

  Ik heb met hem te doen. Gelukkig zit ik niet zo in elkaar.

 5. Mrs. T. zegt:

  Poe, lijkt me dodelijk vermoeiend zo in elkaar te zitten.

 6. Pingback: Plaat waar ben je nou man? Kom op met die WE-300! | Platoonline

 7. Plato zegt:

  De hij-figuur zal op een dag wel tot de conclusie komen dat hij een zwaar vermoeiend leven leidt. Altjd maar weer die bewijsdrang en altijd die kapers op de kust die hij niet anders dan vriendelijk kan bejegenen om zodoende de nodige superioriteit te bewerkstelligen. Volgens mij stort hij op een dag volledig in elkaar. Op die dag zal hij blij zijn dat er ook andere mensen zijn die hem liefderijk behandelen en zeggen: je hoeft niet altijd op je tenen te lopen.
  Goed stuk Jackles. Kunnen alle mannen maar weer eens van in de spiegel kijken 🙂

 8. Hartelijke Hot Hulk zegt:

  Vandaar dat ik nederigheid een mooie deugd vind.
  Mooie WE

 9. Ferrara zegt:

  Bijzondere invulling. Triest om je bestaansrecht op die manier te moeten bevechten, maar dergelijke strebers zijn er heus.

 10. ria zegt:

  Strebers en beterweters helaas ze bestaan, maar niet voor mij ,ik laat ze gaan.
  Zulke mensen verander je niet.
  Goede WE Jackles,
  Groetjes, Ria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s