Winnaarsmentaliteit

Er is een woord waar wij Nederlanders van gruwen. Ja, er zijn er wel meer, maar dit is er één van: winnaarsmentaliteit. Sterker, wij gruwen van mensen die het schijnen te hebben, zo’n winnaarsmentaliteit. We branden ze graag tot de grond af. Mensen die er alles aan doen om te winnen.

Vooral in de voetballerij hebben we een hekel aan mensen met een winnaarsmentaliteit, want dat zijn mensen “die de Nederlandse School verloochenen”. Dan spelen we puur voor de winst, en niet voor de schoonheid, en daar kunnen reporters en supporters collectief blijkbaar niet tegen.

Kevin Strootman, reserveaanvoerder van het Nederlands elftal, zei tegen de Telegraaf dat ‘Oranje’ “geen genoegen neemt met de halve finale” op het Wereldkampioenschap in Brazilië deze zomer. Dat vind ik, als voetballiefhebber, best mooie woorden. Om niet te zeggen dat er ‘winnaarsmentaliteit’ uit spreekt.

Helaas was Kevin Strootman ook één van de mannen die in het voetbalseizoen 2012-2013, zijn laatste voor PSV, de handdoek net na de winterstop in de ring gooide. Niks winnaarsmentaliteit. ‘Stroot’ liet al in februari 2013 in verschillende interviews en voor verschillende camera’s duidelijk blijken dat hij alle hoop verloren was dat zijn team kampioen zou kunnen worden dat seizoen.

Nou begrijp ik ook dat wel (een beetje, hoewel het onvergeeflijk is zo duidelijk te zijn over je twijfels als je weet hoe groot de stempel is die je op een elftal drukt, maar dat terzijde), maar als je een jaar later gaat beweren dat je “geen genoegen neemt met de halve finale” terwijl je weet dat je in een team speelt dat in zijn handjes mag knijpen als het de groepsfase overleeft, dan rijzen er bij mij vraagtekens.

Of is ‘winnaarsmentaliteit’ niets anders dan het tegen beter weten in iets beweren, tot je uiteindelijk zelf ook de moed verliest?

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Sport. Bookmark de permalink .

2 reacties op Winnaarsmentaliteit

  1. Plato zegt:

    Ik denk dat er tegenwoordig teveel voetballers zijn die meer lullen dan voetballen.
    Ik denk dat de trainer zo heeft doorgeselecteerd dat ie te laat is het elftal nog ervaring en vertrouwen mee te geven. Hij is de vleesgeworden negativiteit en de jongens gaan niet voor hem door het vuur. Misschien komen ze door de groepsfase maar daarna liggen ze er uit. Daar zal dan enorm veel over geschreven en de analyses zullen niet van de lucht zijn.
    Ik kan me er al jaren niet meer druk om maken.

  2. Plato zegt:

    Een winnaarsmentaliteit als het gaat om de WE (ja er is er weer een), dat zou me nu wel weer wat lijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s