WE-300: Leuteren

Plato kwam deze maand met een woord waar ik een paar dagen over na heb moeten denken. Dit is het resultaat van die paar dagen nadenken.

Ze zaten in een café aan een klein tafeltje, bijna recht tegenover elkaar, dicht naar elkaar toe gebogen. Ze praatten onafgebroken. Het gesprek ging over hen, alleen maar over henzelf. Samen.
Wat hij zou doen, wat zij zou doen, wat ze beiden niet zouden doen. Hoe ze zouden zijn als ze bij elkaar zouden wonen, wat ze zouden doen als ze voor altijd met elkaar verbonden zouden zijn.
“Ik hou van bloemen,” zei ze. “Neem je bloemen voor me mee?”
“Elke week. Elke week verse.”
“En als er voetbal op televisie is, dan kijk ik met je mee. Elk weekend.”
“En door de week.”
“En door de week natuurlijk!”
“Zeker. Net zoals nu.”
“Ja. En we blijven lekker naar het café gaan. Het is zo gezellig hier. Dat zou ik niet willen missen.”
“Nee joh, uiteraard. Ik ook niet! Leuke muziek, aardige mensen, ach. Ik kom hier zo graag.”
Ze hadden het over trouwen, over wie er allemaal zouden mogen komen. Het feest werd steeds groter, de zaal die ze zouden huren steeds mooier. De kinderen die ze zouden krijgen werden steeds liever, eerst steeds talrijker maar uiteindelijk besloten ze dat een gezinnetje van vier personen precies goed was.
Ze zouden hun huisraad zeker niet kopen bij Ikea, ze zouden altijd boeken blijven lezen in plaats van romans te downloaden voor op een e-reader, ze zouden een geweldig mooie boekenkast maken voor in de prachtige serre in hun nog aan te schaffen huis. Het huis waarvan ze nog niet wisten waar het stond, maar waar al hun vrienden welkom zouden zijn, ook de vrienden die ze nog niet van elkaar kenden.
O, wat was het allemaal belangrijk. Alles wat ze zeiden, alle complimenten die ze elkaar gaven, alle beloften die ze elkaar deden.
Maar het ging natuurlijk helemaal nergens over.

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Word Exact 300. Bookmark de permalink .

9 reacties op WE-300: Leuteren

 1. a0dnl zegt:

  Dit juweeltje slaat echt de spijker op z’n kop! Heb zeker wel eens zo’n gesprek gehoord ergens en ben zelf ook niet helemaal onschuldig, als het daarom gaat.

 2. Pingback: Poëzie en… de nieuwe WE-300 | Platoonline

 3. Mooie We. 9 van de 10 gesprekken gaan volgens mij nergens over. Wat dat betreft heeft de mensheid toch een onbedwingbare behoefte om telkens onzinnig geluid te produceren. Is een soort defect in ons systeem misschien? Het levert in elk geval een leuk logje op!

 4. djberend2013 zegt:

  Herkenbaar. Met elkaar meepraten. Maar ondertussen al weten dat je je eigen plan gaat trekken. (Of je komt er gaandeweg achter dat je beter je eigen plan kunt trekken) En wat er overblijft is niet meer dan geleuter in de ruimte.

 5. jokezelf zegt:

  Mooie WE over een herkenbaar lief en optimistisch gesprek over de toekomst. Helaas moet je gaandeweg je leven in 99,99% van de gevallen je plannen bijstellen, of helemaal wijzigen.

 6. Plato zegt:

  Voor sommigen is zo’n gesprek van belang. Dan gaat het ergens over. Maar als je al weet dat het allemaal nooit zal gaan gebeuren, tja, dan gaat het inderdaad nergens over. Of je bent het van plan maar eigenlijk vind de lezer dat zulke dingen maar van marginale betekenis zijn. Tja…
  Maar laat mij niet langer leuteren. Het is een goed verhaal met een trieste ondertoon. Niet voor iedereen is het leven maakbaar en dan houd je vermoedelijk DIT over.

 7. Marja zegt:

  Gek genoeg zijn wij zo’n leuterstel, met dat verschil dat wij het nog steeds fijn hebben na 43 jaar.

 8. Mrs. T. zegt:

  Ik vind het een WE die getuigt van hoop!

 9. Melody zegt:

  en uiteindelijk ging het (HOOP IK VURIG) precies zoals ze het zich hadden voorgesteld ipv over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s