WE-300: Kerstpiekeren

Met terugwerkende kracht geschreven.

Op Kerstavond, of meer inmiddels al Kerstnacht, lag ik in mijn oude bed op mijn oude slaapkamer bij mijn ouders thuis. Zoals ik elk jaar op Kerstavond overnachtte bij mijn ouders thuis. En ik probeerde niet te piekeren. Want ik maakte me zorgen.
Het erge aan je zorgen maken is dat het zorgen maken om maar één ding zich uitbreidt naar allerlei dingen, en voor je het weet maak je je zorgen om alles waar je maar aan kunt denken. Alles waar je geen grip op hebt.
Ik probeerde het niet te doen, maar ik deed het toch.
De volgende dag zouden mijn zusje en mijn zwager, zoals elk jaar op Eerst Kerstdag, naar mijn huis toe rijden en mijn katje Nyx eten geven. En mijn zus zou een filmpje van Nyx maken met haar telefoon en naar mij toe sturen, zodat ik kon zien dat het goed met haar ging. En daarna zouden mijn zus en zwager ook naar mijn ouders komen, en dan zou ik de hele dag lekker genieten van mijn familie. En ’s avonds zou ik weer naar huis gaan, en lekker nagenieten van mijn dag, met Nyx op schoot.
Anders dan andere jaren lagen er voor de volgende dag geen cadeautjes voor Nyx onder de kerstboom. Want Nyx was ziek en alle dierenartsen die ik inmiddels had bezocht konden er niet goed achter komen wat er nu aan de hand was.
Toen mijn ouders vroegen wat ze voor Nyx konden kopen deze Kerst zei ik: “Doe maar even niets, want ik weet niet wat ze mag eten als ze weer beter is.”
In mijn oude bed, in mijn oude slaapkamer, probeerde ik er niet aan te denken dat ze misschien niet meer beter zou worden.
Misschien had ik bij haar moeten blijven, die laatste Kerstavond.

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Schrijfsels, Word Exact 300. Bookmark de permalink .

8 reacties op WE-300: Kerstpiekeren

 1. ria zegt:

  Zonder woorden een lieve knuffel.
  groetjes, Ria

 2. Plato zegt:

  Droevig maar ook goed geschreven verhaal. Ik ben nooit zo van: is het fictie of non-fictie maar ik betrap me er op dat ik dat nu wel graag wil weten. Want ik heb ook een kat (met één oog zoals je ziet en dat is vanwege het vechten dat ie vaak doet) en ik weet hoe het voelt om je zorgen te moeten maken om je huisdier.

  • Jackles zegt:

   Gebeurt niet vaak, maar dit is non-fictie.
   Twee weken na Kerstmis, op 8 januari, heb ik Nyx moeten laten inslapen. Nu bijna 3 weken geleden. Doet nog steeds veel pijn. Achteraf zou ik willen dat ik elke minuut dat ik er niet was, wel zou zijn geweest. Elke seconde. Dat had verder geen enkel nut gediend en ik was er nu niet verdrietiger om geweest, dat weet ik wel. Maar soms blijf je toch terug gaan naar de dingen die je wel of niet deed.
   Het is schijnbaar een hobby van het ego om je te kwellen met wat-als-vragen.

   • Plato zegt:

    Het was een domme vraag Jacq. ik had beter eerst je andere blogjes kunnen lezen.
    Ik begrijp je verdriet. Iedereen die van zijn huisdier houdt, begrijpt je. Kwel jezelf niet al te erg. Van schuldgevoel wordt niemand beter. Verdriet bewijst dat je een mens met een hart bent. En denk vooral aan de fijne dingen die je met Nyx hebt beleefd. Dan is ze er niet voor niets geweest.

 3. Plato zegt:

  En laat je niet door mij opjagen. Een deadline is maar een deadline.

 4. Verdrietig is dat he, afscheid te nemen van je huisdier? Akelig. Het is wat Plato zegt: belast jezelf maar niet met schuldgevoel. Nyx heeft een fijn leven bij je gehad. Meer kon je hem niet geven.

 5. Patrice zegt:

  Dit verhaal maakte me aan het huilen gewoon.
  Sterkte ! Nog steeds.

  • Jackles zegt:

   Dank je… Het doet nog elke dag pijn, & vreemd genoeg dit weekend extra veel. Alweer ruim een maand geleden dat ze voor het laatst bij mij op schoot klom. Ik mis haar nog steeds zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s