Moreel kaliber

In het NRC las ik zojuist een column van Bas Heijne over Nelson Mandela en de morele gesteldheid in de wereld. Mooie woorden. Eén zin bleef me echter bij.

“In veel commentaren wordt Mandela voorgesteld als een man hors catégorie, een lichtend voorbeeld voor ons allen, maar van een moreel kaliber dat voor de meesten van ons onhaalbaar is.”

Waarom zou het voor de meesten van ons onhaalbaar zijn om te staan voor mensenrechten? Wat maakt ons sceptisch en argwanend? Dat doen we toch zeker zelf? Waarom zouden we niet anders naar de wereld kunnen kijken? Waarom is dat “voor de meesten van ons onhaalbaar”?

Die vraag lijkt me iets waar we allemaal eens een keertje in alle rust bij stil zouden moeten staan. De donkere dagen voor Kerst zitten volgens mij vol mogelijkheden.

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Inspiratie, Media, Politiek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Moreel kaliber

 1. ria zegt:

  Daar hoeft het niet eens kerst voor te zijn.Ieder mens heeft recht er te zijn en wij zijn er om te zorgen dat het mogelijk is.
  Een fijne avond Jackie
  groetjes, Ria

 2. Plato zegt:

  Hij stond niet alleen voor mensenrechten. Maar hij vergaf ook hen die hem opsloten.
  Er zullen genoeg mensen zijn die hetzelfde doen zonder in de schijnwerpers te staan. Maar ht neemt niet weg dat hij een voorbeeld en inspirator is geweest voor veel mensen.

  Maar je hebt gelijk. We kunnen allemaal elke dag overnieuw beginnen met het maken van een meer liefdevolle wereld. We kunnen eerst beginnen met onze arm om de dingen weg te halen en te stoppen met te roepen: ‘van mij!’ of uit te stralen: ‘ik ben eigenlijk beter dan die daar.’

  Niets hoeft ons tegen te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s