Write on Wednesday: Origineel

Beter laat dan nooit: Jackles heeft toch nog een bijdrage aan Write on Wednesday bij Marloes van bijna twee weken geleden. De opdracht:

origineel (het; originelen)
0.1 oorspronkelijk stuk

origineel (bijvoeglijk naamwoord; origineler, origineelst; originaliteit)
0.1 de oorsprong of oudste vorm uitmakend
0.2 van ideeën (nieuw)
van personen (vernieuwend)

Graag uw op- en aanmerkingen. Mijn dank is bij voorbaat groot.

Origineel
Als hem één ding niet aan kon worden gerekend, dan was het dat hij origineel was. Hij was een man in een pak die van ’s morgens zeven tot ’s avonds negen op zijn kantoor zat en patiënten te woord stond, en daarna ging hij naar huis, dronk een glas dure cognac, nam wat aantekeningen door of studeerde wat, en hij ging slapen.
Er was niets origineels in zijn leven en daar hield hij van. Zelfs zijn patiënten waren opgehouden origineel te zijn. De meest verschrikkelijke verhalen hadden geen enkele vat meer op hem. Ze zweefden rond als woedende spoken, schreeuwden en huilden maar gleden van zijn onzichtbare harnas als regenwater langs was op een pas gepoetste auto – weg sijpelend, verdampend, om nooit meer tevoorschijn te komen.
Een vriend van hem raadde hem kort geleden aan op vakantie te gaan. Hij lachte hem uit met een humorloze lach die niet meer voorstelde dan het openen van zijn mond en het voortbrengen van een geluid dat in de verste verte niets weg had van een lach.
“Waarheen?”
“Wat maakt het uit?”
“Alles.”
“Godverdomme. Weet ik veel.”
“En waarom?”
“Omdat je opbrandt.”
“Onzin.”
Het idee van vakantie was het minst originele wat hij in de afgelopen jaren had gehoord. Het idee van stress ook, overigens. Misschien was hij wel weinig origineel omdat er zo verrekt weinig origineels meer over was.
Hij sloot zijn ogen en boog zijn hoofd.
Een gedachte. Als een vlinder. Als een sluipwesp.
Kom, dokter, alstublieft. Beheerst u zich.

Advertenties

Over Jackles

Filosoferende fantast.
Dit bericht werd geplaatst in Write on Wednesday. Bookmark de permalink .

12 reacties op Write on Wednesday: Origineel

 1. Daphne zegt:

  I’ve got..euh..I…I’ve got amnesia!!!!

 2. novelle zegt:

  (glimlach)gelezen boeiend hoor .hoe iemand zich zo kan pantseren ,opsluiten.Toch kan dan,als het ware een klein insectje,de hele boel los of opengooien.

 3. karin r. zegt:

  mooi geschreven, jackles.

 4. Min zegt:

  AH maar wel leuk hoor, benieuwd hoe orgineel zijn kantoor eruit ziet. Zit vast geen raam in 😉

 5. Talithah zegt:

  Heel mooi beschreven! In de sleur komen is het minst originele wat je kunt doen, maar daarbij je ook nog eens ‘afsluiten’ is helemaal niet zo gunstig. Vakantie is dan nog het meest origineel 😉

  Erg goed beschreven, ik begin te hopen dat ik nooit zo zal worden!!

  Dank je wel voor je reactie 😉 Je hebt gelijk, niet iedereen wil positieve reacties oproepen, maar zels al wil je choqueren, dan wil je nog een complimentje over het feit dat je goed bent in het choqueren van mensen d.m.v. woorden..of zit ik nu verkeerd? 😉

  Groetjes!!

 6. Plato zegt:

  Jackles, wat heb je daar een verschrikkelijk mens neergezet. En dat is knap. Want jij lijkt me verre van humorloos en behoorlijk origineel. Ken je zo iemand in je omgeving? Of was het pure fantasie.

  In elk geval….een prima valreepverhaal.

 7. Jackles zegt:

  Bedankt voor jullie positieve reacties!

  @ Min: hij heeft eerlijk gezegd een heel mooi kantoor, met adembenemend uitzicht… maar het is niet iets waar hij om geeft. Of maalt. Afhankelijk van hoe je ernaar wilt kijken… 😉

  @ Talithah: het kan inderdaad minimaal even prettig zijn om te horen dat je iets heel moois en positiefs hebt geschreven, als dat mensen je vertellen dat je iets vreselijks hebt beschreven… dat is waar.

  @ Plato: fictie… toen ik klein was werd ik naar een kinderpsycholoog gestuurd omdat men vermoedde dat mijn vermogen tot fantaseren ongezond groot was. *gniffel*

 8. Kaatje zegt:

  Het komt dichter bij de waarheid dan menigeen denkt te vermoeden. Sleur is iets waar je met alle originaliteit tegen moet vechten. De harde kern van het woord origineel dus. Je had op mijn stukje gereageerd en had ook al tegen Marloes gezegd, Angie is nu nog maar tien jaar, vond het mooi het verhaal te laten eindigen als Ro zestig wordt en dus te maken heeft met een volwassen Angie. Op dit moment zitten we dus nog in het begin van het stukje.

 9. Ik en Mij zegt:

  Ik hoop toch werkelijk nooit tegenover die man te moeten zitten.

  Dank je voor je reactie op mijn log!

 10. trui zegt:

  Totaal opgebrand, die man! Een vakantie zal waarschijnlijk niet genoeg zijn voor hem. Hij heeft een nieuwe (originele) kijk op het leven nodig.
  Heel knap geschreven weer, Jackles!

 11. Toaske zegt:

  IK kan me voorstellen dat je je als hulpverlener wapent tegen het leed van je patiënten, maar deze meneer is daar behoorlijk in doorgeschoten!

 12. Knetter zegt:

  Geweldig gedaan!!!!!

  Heb enorm genoten.

  Op nmaar de nieuwe wow.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s